CITITI SI FACETI REZUMAT ...... VAROGGGG MULT
Neutralitatea
La izbucnirea războiului, în 1914, România și‑a declarat neutralitatea, menținută vreme de doi ani. În tot acest timp, au avut loc intense dezbateri privind tabăra la care era mai bine să se alieze țara, precum și pregătiri de război.
Participarea la război
În anul 1916, România a intrat în război de partea Antantei, care s‑a angajat să‑i recunoască drepturile asupra teritoriilor românești din Austro‑Ungaria și să desfășoare o serie de acțiuni militare în favoarea acesteia. Ofensiva română a început în Transilvania, fiind încununată de primele succese. A fost însă întreruptă de căderea frontului de sud, prin înfrângerea de la Turtucaia. Cu toate eforturile ostașilor români, înfrângerile au continuat și, în decembrie 1916, două treimi din țară au căzut sub ocupație inamică. Regele și guvernul, împreună cu armata și o parte a populației, s‑au retras în Moldova. În anul 1917, refăcută și mai bine organizată, armata română a reluat operațiunile militare, repurtând victoriile de la Mărăști, Mărășești și Oituz, victorii ce deschideau perspectiva eliberării teritoriului țării. Ieșirea Rusiei din război a atras însă capitularea României și încheierea, la Buftea – București (7 mai 1918), a tratatului de pace cu Puterile Centrale, cu prevederi dure pentru România. În noiembrie 1918, România a reintrat în război, sfârșitul acestuia găsind țara de partea învingătorilor.
România și Conferința de la Paris
Tratativele de pace de la Paris au adus României recunoașterea internațională a Unirii din 1918 (Basarabia, Bucovina și Transilvania). Un rol deosebit în aceste tratative l‑au jucat oameni politici precum Ion I.C. Brătianu, Alexandru Vaida și Regina Maria.
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
0
Dacă nu știi rezumatul este cel mai important scrie ce mai importat cred ca te-am ajutat!!
Alte întrebări interesante