Limba română, întrebare adresată de Papusika10, 9 ani în urmă

Cititi textu. Identificati verbele si determinati modul si timpul fiecarui verb.Propuneti o alta forma acceptabila in acelasi context.

Si deodata vocea lui Eremia se inmuie ,afara parca trecuse toamna aceea lunga si era iarna ,era seara tirziu si ningea.Uite , e seara de Ajun , mosul a pornit cu sania, ursii inhamati la ea gonesc cu labe de foc , mama Tudora a pus la fiert griu pentru coliva si-l pazeste , stind cu timpla rezemata de muchia sobei si cu minile adunate in poala .... iar Eremia cu cei trei frati mai mari si cu Aurel Geana, intinsi pe rogojina , cu traistele sub cap , asteapta sa bata miezul noptii, ora cind pornesc cetele colindatori .

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de flu
147
Se inmuie-indicativ,perfect simplu.(se domoli). Trecuse-indicativ,imperfect.(se dusese) Era(iarna)-indicativ,imperfect.(exista) Era(seara)-indicatv,imperfect. Ningea-indicativ,imperfect.(fulguia). E (seara)-indicativ,prezent. A pornit-indicativ,perfect compus.(a plecat). Gonesc-indicativ,prezent.(alearga). A pus-indicativ,perfect compus.(a asezat). Pazeste-indicativ,prezent.(supravegheaza) Intinsi-participiu(culcati). Asteapta-indicativ,prezent.( Sa bata-conjunctiv,prezent.(sa sune) Pornesc-indicativ,prezent.(pleaca)
Alte întrebări interesante