Limba română, întrebare adresată de Dana124, 9 ani în urmă

Cititi textul,determinati si inscrieti caracteristicile care fac din el produs al comunicarii artistice.
M-am pomenit intr-o seara cu o vizita neasteptata. Pe masa, printre manuscrise si condeie, aparu, la etajul unde salasuiesc, intr-o insula de asfalt, un greiere elegant. N-as putea spune cat a fost el de surprins de prezenta mea in mijlocul unui talaz de hartii mazgalite, razimata-n cot si silind un alt greiere, mic, prins intre degete si muiat in cerneala, sa fac slove minuscule, identice in intimitatea lor cu cantecul lui de clopotel cat bobul de mazeri. S-a oprit pe masa si a stat sa se reculeaga. imi inchipui ca m-a vazut si ca a ramas confuz de ciudata mea indeletnicire, el care cunostea munca spicelor, rumegatul vitelor, ghitara vantului si osardia cartitii oarbe.
In fata lui am avut un sentiment speriat, modificat de un sentiment ingeresc. M-am ridicat respectuos de pe scaun si, fara sa vreau, l-am salutat

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
152
,, M-am pomenit intr-o seara cu o vizita neasteptata. Pe masa, printre manuscrise si condeie, aparu, la etajul unde salasuiesc, intr-o insula de asfalt, un greiere elegant. N-as putea spune cat a fost el de surprins de prezenta mea in mijlocul unui talaz de hartii mazgalite, razimata-n cot si silind un alt greiere, mic, prins intre degete si muiat in cerneala, sa fac slove minuscule, identice in intimitatea lor cu cantecul lui de clopotel cat bobul de mazeri. S-a oprit pe masa si a stat sa se reculeaga. Îmi inchipui ca m-a vazut si ca a ramas confuz de ciudata mea indeletnicire, el care cunostea munca spicelor, rumegatul vitelor, ghitara vantului si osardia cartitii oarbe.
In fata lui am avut un sentiment speriat, modificat de un sentiment ingeresc. M-am ridicat respectuos de pe scaun si, fara sa vreau, l-am salutat ..."

 Fragmentul face parte din produsul comunicării artistice, întrucât autorul apelează la limbajul metaforic, figurat ce se revarsă prin utilizarea naraţiunii şi a descrierii.
Dumnealui face apel- cu acea cursivitate şi cu acea expresivitate specifică celui hăruit- la epitetul ziditor, la metafora declanşatoare, la personificarea încântă-toare, încât lectorul are putinţa să vadă şi slovele, şi musafirul necuvântător, precum şi acea insulă de asfalt, totul scris doar la persoana întâi, marcă a subiectivităţii- specifică scrierii artistice.


Utilizator anonim: Cu drag!
Alte întrebări interesante