Limba română, întrebare adresată de caiaf505gmailcom, 8 ani în urmă

Clasa a XI-a profesională Fişă de antrenament pentru teză Semestrul al II-lea 1. Comedia. Citește fragmentul dat și răspunde corect cerintelor de mai jos: JON: Cucoană, cucoană laca un ravas de la leşi CHIRITA (tresărind): De la leși? A fi de la d-lui Cine 1-o adus? ION: Un jandar de la isprávnicie... Cică-i grabnic CHIRITA: Grabnic?... ada... (Vrea să ieie răvaşul și se oprește.) Da așa s-aduce răvaşul, mäi oblojitule? ION: Apoi cum? CHIRITA: Cum?... Nu ti-am spus c-acum ii moda s-aducă răvaşele pe talgere? Ha? ION laca parcă răvaşele-s alivenci. CHIRITA: Ce-ai zis?... lipsești de-aici și doar nu mi le-i aduce acu indată după modă c-atâta-ți trebuie ION: Da unde să găsesc eu talgere, cucoană?... că nu-s sofragiu CHIRITA: Du-te sus la jupâneasa de cere un talger ș-un servet ION: Si servet? CHIRITA: Și după ce-i pune şervetu pe taiger şi ravașu pe servet... să mi-l prezentezi frumos... ai auzit? ION: Am auzit (Se duce în casă zicând:) Să pun talgeru pe șervet și răvașu pe șervet... ba şervetu pe rävas ba SAFTA: Bine, soro, cum ai răbdare s-aștepți, când îi răvaş grabnic de la frate-meu poate? CHIRITA: Fie măcar de la Pori-impărat... am hotărât să introduc in provintie obiceiurile din leși, doar ne-om mai roade puțintel și noi.….. N-am dreptate, monsiu Șarlă? (V. Alecsandri, Chirita in provinție) 1. Explică sensul expresiei fie măcar și de la Pori-împărat. (1 p.) 2. Indică impactul pe care l-a avut aducerea răvaşului fără talger asupra Chiriței. (1 p.) 3, Găseşte câte un sinonim pentru cuvintele: răvaș, cucoană, îndată, talger. (1 p.) 4. Menţionează două trăsături ale genului dramatic ce se regăsese in fragmentul citat. (1 p.) 5. Transcrie o didascalie și explică rolul ei în text. (1 p.) 6. Prezintă, în 30-50 de cuvinte, două trăsături ale Chiriței, aşa cum se desprind din secventa: Fie macar de la Pori-impărat.….….. am hotărât să introduc in provinție obiceiurile din leși, doar ne-om mai roade puțintel și noi.…... N-am dreptate, monsiu Șarlă? (1 p.) II. Textul argumentativ Redactează un text, de 150-200 de cuvinte. In care så argumentezi dacă moda poate influenta​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Valdanet
3

1. Explică sensul expresiei "Fie măcar și de la Pori-împărat"

Această expresie vrea să însemne că nu este important de unde este răvașul, fie el și de la un împărat, mai important fiind felul cum este el dat.

2. Indică impactul pe care l-a avut aducerea răvaşului fără talger asupra Chiriței

Impactul a fost unul de enervare și a dat ocazia stăpânei de a comenta gestul făcut fără eleganță și astfel ea a respins răvașul.

3. Găseşte câte un sinonim pentru cuvintele:

răvaș = scrisoare (bilet)

cucoană = doamnă

îndată = imediat

talger = tavă

4. Menționează două trăsături ale genului dramatic ce se regăsesc în fragmentul citat

Prima trăsătură este aceea că replicile sunt precedate de numele personajului și a doua trăsătură ale genului dramatic este conflictul dramatic dintre două personaje.

5. Transcrie o didascalie și explică rolul

Didascalia (Vrea să ieie răvaşul și se oprește.) are rolul de a explica ce trebuie să facă personajul în acel moment și anume, Chirița nu trebuie să ia răvașul.

6. Prezintă două trăsături ale Chiriței, aşa cum se desprind din secvența:

"Fie măcar de la Pori-împărat ... am hotărât să introduc în provinție obiceiurile din leși, doar ne-om mai roade puțintel și noi... N-am dreptate, monsiu Șarlă?"

Prima trăsătură a Chiriței este răbdarea, pentru că a rezistat tentației de a nu lua răvașul să-l citească imediat, iar a doua trăsătură este hotărârea de a se șlefui în maniere ca la oraș.

Mult succes!

Alte întrebări interesante