Chimie, întrebare adresată de glamstar, 9 ani în urmă

Clorura de alil se obtine prin clorurarea propenei, la temperatura de 500* C. In amestecul de reactie, se afla produsul de substitutie A(produs util), produsul de aditie B(produs secundar) si propena nereactionata. Stiind ca raportul molar A:B = 15:1 si Cu(conversia utila) = 90% sa se calculeze Ct si selectivitatea procesului.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Sorina611
35
Începi prin a scrie reacțiile. Din raportul molar deducem nr. de moli din fiecare compus. Am înmulțit acest nr. cu o variabilă, cu acel "a" fiindcă nu am putut afirma că rezultă doar 15 moli clorură de alil, și nu 30..nu aveam de unde să știu.
Apoi, folosindu-mă de relațiile conversiei utile, am calculat în funcție de "a" câți moli am introdus, apoi care e conversia totală și în final am calculat randamentul procesului, pe care eu l-am asociat selectivității. E posibil să se noteze cu S această mărime, dar relația de calcul este aceeași.
Vei vedea că apare un x în rezolvarea mea. Inițial, am vrut să îl adaug și să îl consider nr. moli propenă nereacționat, dar apoi mi-am dat seama că aș complica problema degeaba. L-am lăsat așa ca să vezi.
Dacă nu ai înțeles ceva, te rog să mă întrebi. :)
Anexe:
Alte întrebări interesante