Limba română, întrebare adresată de karacsonyicsabi, 8 ani în urmă

Colorează caseta din dreptul proverbului care consideri că sugerează cel mai bine mesajul textului Ce tie nu-ti place altuia nu face. Arma inteleptului, cuvântul dulce. Binele tău aruncă-l în dreapta şi-n stânga și o să-l găseşti. După faptă şi răsplată. Elesne a face rău, mai greu e a-l îndrepta. Greseala indreptare aşteaptă.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MonicaP
10

Proverbul este o învățătură morală populară născută din experiență, fiind de obicei metaforic, ritmic sau rimat.

  • Ce ție nu-ți place altuia nu face:
    Acest proverb se referă la acțiunea pe care cineva o face. Dacă ție nu îți place când cineva te refuză, încearcă nici tu să nu refuzi pe cineva când îți cere ajutorul.
  • Arma înțeleptului, cuvântul dulce:
    Acest proverb se referă la cuvintele pe care noi le putem folosi pentru a încuraja pe cineva, pentru a aduce un zâmbet pe chipul celor din jur și pentru a nu provoca niciodată ceartă. De exemplu, atunci când cineva vorbește urât despre tine „arma ta” care ești o persoană „înțeleaptă” sunt „cuvintele dulci” de împăcare, și nu de ceartă.
  • Binele tău aruncă-l în dreapta și-n stânga și o să-l găsești:
    Acest proverb vorbește despre dărnicie. Dacă tu oferi cu drag celor din jur și ajuți pe orcine, ești bun și darnic, toate aceste lucruri pe care tu le faci acum o să ți se întoarcă cândva în favoarea ta.
  • După faptă și răsplată:
    Acest proverb este unul simplu: dacă înveți pentru test, poți lua o notă mare; dacă ești cuminte, poți să primești o răsplată (un cadou), dacă ajuți părinții la treabă, poți să ai un beneficiu, etc. Proverbul se referă la munca pe care o depui ca să poți să fii răsplătit după. Nu poți să fii recompensat dacă nu ai făcut nimic.
  • E lesne a face rău, mai greu e a-l îndrepta:
    Acest proverb se referă la faptul că nu este nimic dificil în a face rău, acesta se poate face oricând și cu ușurință, dar ceea ce este dificil este să îndrepți răul pe care l-ai provocat. De exemplu, nu a fost greu să vorbeși urât cu colegul tău, mult mai greu a fost atunci când a trebuit să îți ceri iertare de la el pentru ceea ce ai făcut.
  • Greșeala îndreptare așteaptă:
    Acest proverb înseamnă că dacă ai făcut un lucru greșit trebuie să repari ceea ce ai „stricat”, să îți ceri iertare, să îți îndrepți greșelile. Nimic nu este trecut cu vederea, de aceea ceea ce ai greșit trebuie imediat reparat.

Acum că ai explicația fiecărui proverb, poți să recitești textul tău și să vezi care dintre acestea se potrivește cel mai bine mesajului transmis în text.

Alte întrebări interesante