Limba română, întrebare adresată de stoicamaria01, 9 ani în urmă

Comentarea semnificației unor figuri de stil relevante pentru mesajul exprimat (minimum doua) din poezia "Fetica" de Tudor Arghezi.
Va rog frumos sa ma ajutați! DAU COROANA!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de deephope
2
In opera "Fetica" de T. Arghezi , versurile sunt profund simtite de sensibilitatea artistului , sapate in sufletul acestuia. 
Totul este comprimat in gingasia plantei pitice "fetica" , pe care o glorifica inca din versurile cu care debuteaza poezia "ce duh ai si ce putere". Totodata , acesta face trimitere la divinitate , Tudor A. fiind un adept al complexitatii lumilor contradictorii  Raiul, Divinul ("duh", "aripi") si Infernul , simtindu-se deplin estetica uratului , avand roulu de a evidentia imperfectiunile vietii , senzatiile de aversiune si oroare care capata valori noi. ("pe intuneric" , "ace") . 
De asemenea , in poezie se remarca figuri de stil ce dau viata si culoare operei , printre care personificarea "tu aduni de pe meleaguri",evidentindu-se ostenirea muncii depuse "pentru stupi şi pentru faguri /Pulberi, roua, stropi şi leacuri" . Prin aceasta enumeratie schitandu-se puritatea, viata stranse de'a lungul "a miilor de ani", medicina naturii cuprinzand intreaga esenta . 
In finalul poeziei , modestia este venerata "ai facut bijuterii.../nu te lauzi cu ce faci" , indemnand prin solititudinea impusa , alti oaeni la acest crez. 
In concluzie , opera "Fetica" sugereaza setea de comunicare , dorinta artistului de a se exprima in versuri , cu o nota de motivatie a valorilor spirituale .

Alte întrebări interesante