Limba română, întrebare adresată de banagaalexei, 9 ani în urmă

Comentariul literar al poeziei "Cuvint" de Tudor Arghezi! Acord 15 p.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Alexiaaaa2
2
Tudor Arghezi este creatorul unui limbaj poetic , nou care si-a pus amprenta asupra poeziei romanesti din secolul 20 , traind intre anii 1880-1967 , Tudor Arghezi , a scris volumele poeziei:``Cuvinte potrivite`` ``Carticica de seara``hore``... Asemanatoare poeziei ``testament`` este poezia ``CUVANT`` care a fost indusa in volumul ``Carticica de seara`` , publicat in 1935 , Arghezi aduce in discutie  , raportul dintre scriitor-carte-cititor si defineste actul creatiei. 
Titlul este alcatuit din substantivul nearticulat ``cuvant`` care semnifica o prefata chiar creatia in sine.
Autorul se considera asemeni unui mester faurar care transforma realitatea inconjuratoare intr-un adevarat miracol. 
Prima strofa contine adresarea directa a autorului , intre cei doi se interpune eul liric , iar adresarea este directa si facuta cu modestie ``cititorule sa-ti fac un dar`` ``cartea este viata , armonie de suflete si culori , iar stradania poetului este de a alege cuvintele cele mai potrivite care sa exprime intreaga intelepciune.
Metaforele: ``intelesuri-furnicile`` si suflete de molecule , constituie realitatea inconjuratoare , viara in miniatura a poeziei Argheziene.
Poetul se vrea un vrajitor , farmece as vrea sa fac , care sa-i ofere cititorului , o carte a universului miniatural.
In continuare creatia poetica este reliefata prin metaforele : Tandara de curcubei , scama de zare , drojdii de roua , avand rolul de a surprinde o lume insotita grey de definit in cuvinte , ce va cupruinde chiar ``parfumul umbrei si cenusa lui``
Metafora finala: ``pulberi de fum`` pune in lumina creatoarea dorinta de a cuprinde in cuvinte ineditul.
Versificatia se evidentiaza prin masura care variaza , iar in ultimul vers este despartit prin pauza de restul poeziei.
Rima predominanta este imperecheata.
Deoarece autorul isi exprima gandurile si seintimentele in mod direct fata de cititor prin intermediul eului liric cu ajutorul fig de stil , rezulta ca poezia apartine genului liric.



banagaalexei: Multumesc!
Alexiaaaa2: Cu placere!
Alte întrebări interesante