Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 8 ani în urmă

Comentati cateva figuri de stil si imagini vizuale din GERUL DE VASILE ALECSANDRI

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
58
➨Prima strofă:
✺Personificarea "gerul aspru" sugerează puterea gerului în timpul iernii, care îngheață tot cadrul natural.
✺Epitetul dublu "gerul (...) sălbatic" indică forța gerului, care este asemenea unui animal sălbatic și nu cruță nimic de înghețul său.
✺Inversiunea "Neagra luncă" ilustrează imaginea și culoarea luncii, care este cuprinsă de gerul năprasnic.
✺Personificarea "Gerul (...) strânge-n braţe-i cu jelire/Neagra luncă" ilustrează prin însușirea omenească "strânge-n brațe-i" neputința luncii de a se feri de asprimea și forța gerului.
*Alte figuri de stil: "mireasă moartă" (metaforă), "văl alb de promoroacă" (epitet cromatic), " ţurţuri lucitori" (epitet).

➨Strofa a II-a:
✺Personificarea "focul vesel" înfățișează atmosfera plină de căldură din casele oamenilor, care se încălzesc datorită focului din sobe și sunt feriți de gerul aspru.
✺Imaginea vizuală "El depune flori de iarnă pe cristalul îngheţat/Crini şi roze de zăpadă ce cu drag le-a sărutatilustrează momentul depunerii de gheață de pe geamuri, care se aseamănă cu niște flori gingașe.
*Alte figuri de stil: "focul (...) care-n sobe străluceşte" (epitet), "flori de iarnă" (metaforă), "cristalul îngheţat"(epitet). 

➨Strofa a III-a:
✺Imaginea vizuală "Gerul face cu-o suflare pod de gheaţă între maluri" conturează imaginea celor două maluri despărțite de ape, care datori gerului care a înghețat apa s-a format un pod natural, de gheață, între ele. 
✺Imaginea vizuală "Iar pe fete de copile înfloreşte trandafiri" ilustrează imaginea obrajilor înroșiți de ger.
✺Inversiunea "Să ne-aducă viu amintede-ale verii înfloriri" accentuează amintirea verii adusă de ger prin îmbujorarea chipurilor copilelor, care se păstrează vie.

➨Strofa a IV-a:
✺Epitetul "câmpul luciu" ilustrează imaginea câmpului, care datorită zăpezii parcă lucește.
✺Invocația "O! tu, gerule năprasnic, vin', îndeasnnă calul meu/Să mă poarte ca săgeata unde el ştie, şi eu!" sugerează direct starea afectivă și dorința eului liric. 
*Alte figuri de stil: "aburi lungi" (epitet)


Alte întrebări interesante