Geografie, întrebare adresată de angelangel100, 9 ani în urmă

Comentati cateva proverbe si descrieti unele obiceiuri populare,legate de griu,piine,porumb,mamaliga.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de adresaana
13

Răspuns:

Proverbe:

Să nu zici că ai grâu până nu-l vezi în hambar!

Proverbul ne arată că nu poți fi sigur că vei deține un lucru până nu-l vezi în posesia ta. Așa cum grâul aflat pe câmp nu e sigur că nu va fi afectat de vremea rea sau de dăunători, așa orice alt lucru pentru care muncim poate suferi din diverse pricini și până nu-l vedem efectiv în posesia noastră nu putem să fim siguri pe el.

Al cui e pământul, e şi pâinea.

Aici „pâine” are înțelesul de avuție, iar „pământul” de proprietate. Cine doar lucrează pe pământul altuia nu câștigă decât simbria, dar nu se poate îmbogăți. Proverbul se aplică și în alte domenii de activitate: industrie, servicii, orice afacere. Câștigurile sunt mai mari când ești proprietar, nu angajat.

Seamănă porumbul din vreme și de foame nu te teme.

Acest proverb ne arată valoarea hărniciei și a chibzuinței. Toate lucrurile trebuie făcute atunci când le vine timpul, fără a le amâna. Astfel întotdeauna rezultatele vor fi cele dorite, atât în agricultură, cât și în orice alt domeniu, de exemplu pregătirea pentru o meserie.

La mămăliga mare vin multe haimanale.

Aici „mămăligă” are înțelesul de „pomană”, mâncare sau lucruri care se dau pe gratis. La o pomană mare, vin și mulți profitori, oameni leneși, pierde-vară, care trăiesc de azi pe mâine doar bazându-se pe ajutorul celor darnici, fără a avea vreodată intenția să muncească.

Obiceiuri populare:

Grâu. De Sfântul Andrei, fiecare membru al familiei pune grâu la încolţit.  Dacă grâul crește frumos, înalt, cu fire drepte, atunci persoană care l-a semănat va fi sănătoasă și norocoasă în anul următor.

Pâine. Când se primesc oaspeți de seamă, ei se întâmpină cu pâine și sare. Acest obicei exista încă dinaintea creștinismului. Pâinea (grâul) simboliza bogăţia câmpului, iar sarea era pe vremuri extrem de prețioasă. Astfel se arăta oaspeților că sunt bine-primiți într-un loc prosper, unde vor fi bine tratați și unde vor fi în siguranță.

Porumb. În zona Moldovei, o veche tradiție spune că de 1 martie femeile trebuie să prăjească boabe din porumb, pentru a vedea cât de bogate vor fi recoltele din acel an. Cu cât sar grăunțele mai sus și floricelele sunt mai mari, cu atât anul va fi mai bun.

Mămăligă. Tradiții populare deosebite legate de mămăligă nu există, deoarece mămăliga este o apariție relativ recentă în peisajul satului românesc (în România abia la sfârșitul secolului XVII). Există însă nenumărate rețete de mămăligă cu diferite adaosuri și diferite metode de preparare. De asemenea, este folosită pentru tratarea anumitor boli (cataplasme împotriva durerilor de gât şi de piept, consum împotriva hiperacidității, mască pentru ten ș.a.).

Alte întrebări interesante