Limba română, întrebare adresată de Smf, 9 ani în urmă

Comentati din acest punc de vedere comportamentul celor doua personaje care se infrunta in batalia infatisata in balada Pasa Hassan


Utilizator anonim: Imi poti spune ce ex si de la ce pagina?
Smf: 153/4
Utilizator anonim: Il poti face cel mai bun?Mersii anticipat :)

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de EagleEyes
13

Salut !

Comportamentul celor două personaje ce se înfruntă în bătălia înfățișată de balada „ Pașa Hassan ”:

  • Ne putem aminti că balada populară sau cultă, reprezintă întâmplări neobișnuite din trecutul îndepărtat, cu un număr mic de personaje, prezentate în antiteză, și în care realul se împletește cu fabulosul.
  • Cei doi conducători de oști, Mihai, domitorul român, și Pașa Hassan, comandantul turc, sunt plasați în centrul acțiunii. Portretele celor doi se realizează folosindu-se antiteza, ce redă opoziția celor două personaje și evidențiază trăsăturile celor doi, aflate în contrast. Putem avea în vedere poziția celor doi pe câmpul de luptă: Vodă se află în fruntea alor săi; Pașa Hassan ” alături de drum, Departe de luncă ”, rolul acestora în acțiune: Mihai Vodă deține un rol activ, pe când Pașa Hassan unul pasiv, postură eroică, în expectativă; comportamentul celor doi: Mihai se remarcă prin curaj, vitejie, perseverență iar Pașa Hassan prin lașitate. Trăsăturile fizice dar și trăsăturile morale se evidențiează prin hiperbolă, în sensul măreției, pentru Mihai Vodă și, în sensul peiorativ, pentru Pașa Hassna.
  • Confruntarea nu mai are loc, iar deznodământul vine să mai arunce o lumină asupra celor două personaje, situate tot în antiteză și după ce furtuna s-a potolit. Astfel, Mihai Vodă reprezintă tipul de om, apărător al țării, conducător al armatei române în fața războiului. Pașa Hassan, mai mult un personaj martor, ce privește detașat spre câmpul de luptă.
Alte întrebări interesante