Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

Comentati figuripe stil și imaginile vizuale din poezia Trecut-au anii de M.Eminecu . Va rog

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
58
Strofa I:
✺Comparația "Trecut-au anii ca nori lungi pe şesuri" accentuează rapiditatea cu care a trecut timpul.
✺Enumerația "Căci nu mă-ncântă azi cum mă mişcară/Poveşti şi doine, ghicitori, eresuri" conturează starea afectivă de nostalgie a eului liric, care afirmă că poveștile, doinele, ghicitorile și eresurile nu îl mai încântă ca în copilărie/trecut.
✺Imaginea vizuală "nori lungi pe şesuri" conturează imaginea unui cer plin de nori lungi.

Strofa a II-a:
✺Metafora "ceas al tainei" sugerează trecerea iremediabilă a timpului.
✺Imaginea vizuală "Cu-a tale umbre azi în van mă-mpesuri,/O, ceas al tainei, asfinţit de sară" trimite cititorul cu gândul la un asfințit, sugerând trecerea timpului, care pare ca o umbră, care acoperă multe dintre amintiri.

Strofa a III-a:
✺Invocația "Să smulg un sunet din trecutul vieţii,/Să fac, o, suflet, ca din nou să tremuri" indică dorința arzătoare a eului liric de a se întoarce în trecut, de a-și mai face sufletul să tremure din nou datorită sentimentelor profunde din acea perioadă.

Strofa a IV-a:
✺Imaginea vizuală "Pierdut e totu-n zarea tinereţii" conturează pierderea amintirilor și a timpului, care este asemănată cu pierderea obiectelor, oamenilor, în zare, devenind neclare.
✺Epitetul dublu "Şi mută-i gura dulce-a altor vremuri" are rolul de a ilustra tăcerea, lipsa fericirii și a împlinirii din timpurile de demult.
✺Metafora "Iar timpul creşte-n urma mea... mă-ntunec!" conturează schimbarea eului liric odată cu trecerea timpului, acesta pierzând odată cu acesta și fericirea, împlinirea, sugerată prin verbul "mă-ntunec".

Utilizator anonim: multumesc!!
Alte întrebări interesante