Limba română, întrebare adresată de tomoiagagabriel06, 8 ani în urmă

Comentati ideea poetica si mijloacele artistice din ultimele 6 strofe a poeziei "Lasa-ti lumea" - Mihai Eminescu​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ioanaantonescu143
3
În poezia "Numai poetul" de Mihai Eminescu se prezintă ideea trecerii timpului evidențiate prin diferite figuri de stil și imagini artistice. La nivel structural, poezia este alcătuită din 2 strofe, una cu 6 versuri, cealaltă cu 8 versuri, având rimă împerecheată.
În prima strofă, trecerea timpului este prezentată chiar în primu vers "Lumea toată-i trecătoare", ce semnifică înaintarea în vârstă a omului, ce este influențat de timpul trecător. Comparația "ca și miile de unde" semnifică rapiditatea trecerii timpului, eul liric retrăgându-se în creația sa. Condiția omului de geniu, în comparație cu omul obișnuit, este prezentată în a doua strofă, acesta "zburând ca păsări, omul de geniu își crează universul său. El depășește "nemărginirea timpului" și ajunge la meditație și gândire. Prin metaforele "ramurile găndului", "sfintele lunci", el meditează asupra trecerii timpului iar metafora "sânul mărei infinit" semnifica universul omului de geniu, acesta fiind fără sfârșit.

ioanaantonescu143: Ce clasa ești?
tomoiagagabriel06: a 9 a
tomoiagagabriel06: eu am zis poezia Lasa-ti lumea
tomoiagagabriel06: tu ai facut alta
ioanaantonescu143: Lasa-ti lumea
Lasa-ti lumea Mihai Eminescu
Inclusa in unicul volumul antum de vesuri al poetului (Poesii,1883), figurand intr-un prim manuscris datat 1876, creatia lirica Lasa-ti lumea a fost definitizata la Bucuresti si se pastreaza in 8 manuscrise si vreo 18 versiuni.
ioanaantonescu143: Eminescologul Dimitrie Vatamiuc apreciaza ca: ,,Poezia ridica o problema interesanta. Situata, prin elaborare, in epoca bucuresteana, prin peisaj si atmosfera, ne indruma spre Iasi. Incadrabila, prin tonul elegiac si prin muzicalitatea versurilor in specia ,,ramantei contabile, poezia denota o atmosfera senina, increzatoare in iubirea impartasita sub semnul indemnului voluptuous: ,,Lasa-ti lumea ta uitata.
ioanaantonescu143: Tot ce o separa pe femeia indragita de ursitul sau trebuie aruncat in uitare, caci singura realitate semnificativa nu mai este a ei sau a lui, ci alor ca pereche. Dragostea lui atotputernica o pazeste de orice rau si de orice intruziune nedorita in intimitatea suficienta siesi a cuplului ferict.
ioanaantonescu143: Precum in Dorinta ori in Floarea albastra, indemnul este acela de a ,,rataci pe cararile intortocheate ale ,,vechilor paduri- martore unice, alaturi de stele- la tabloul idilic al imbratisarii perpetue. Versurile-refren din primele trei strofe sunt aproape identice si converg spre nevoia indragostitului de a ocroti fiinta adorata: ,,Nime-n lume nu ne stie, ,,Nime-lume nu ne vede.
ioanaantonescu143: Arta iubirii este celebrate intr-un dcor fabulos, care vibreaza de glasul ,,tanguios al buciumului ce rasuna indelung, ecoul sau ajungand pana la urechea perechii inlantuite.
ioanaantonescu143: Sper ca te ajuta
Alte întrebări interesante