Limba română, întrebare adresată de kami2, 9 ani în urmă

comentati in 15 -20 de randuri semnificatia titlului poeziei lacul de mihai eminescu .

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de vlad2000
302
Titlul reprezinta un element important in compozitia textului literar, avand rolul de a anticipa mesajul acestuia. Titlul ofera astfel un orizont de asteptare cititorului, indicand tema / temele textului, uneori fiind chiar un motiv literar.
In opinia mea, titlul poeziei "Lacul" de Mihai Eminescu, ofera cititorului o cheie de lectura, anticipand mesajul textului.
In primul rand, titlul este alcatuit dintr-un substantiv comun articulat hotarat, care constituie motivul central al textului, prin care se introduce tema naturii. Lacul este personificat: "tresarind in cercuri albe", participand la trairile indragostitului care isi imagineaza o intalnire cu fiinta iubita in cadrul feeric al naturii. Cand visul eului liric se destrama, lacul are rolul prietenului care consoleaza : "in zadar suspin si sufar / langa lacul cel albastru".
In al doilea rand, motivului lacului i se asociaza alti termeni din campul lexico-semantic al apei: nuferi, trestii, glas de ape, barca. Acestia intra in alcatuirea unor imagini artistice (vizuale : "nuferi galbeni il incarca"; auditive : "unduioasa apa sune") si a unor figuri de stil (personificari: "glas de ape"; epitete cromatice: "nuferi galbeni", "cercuri albe"), care contribuie la descrierea unui cadru de natura armonios, intim, feeric.
In concluzie, titlul poeziei "Lacul" de Mihai Eminescu, este in stransa legatura cu continutul acesteia, anticipand tema naturii, in sustinerea careia reprezinta motivul central.
Alte întrebări interesante