Arte, întrebare adresată de ancerencuiuliap7sqjw, 9 ani în urmă

Comentati pictura depozitia lui Hristos de Raffael

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
13

În pictura "Depoziția lui Hristos" de Rafael Sanzio este reprezentată o scenă din Biblie, subiect ales adesea de cei mai mulți renascentiști. Măiestria artistului titan este evidențiată de numărul mare de personaje, de dinamica ficărui personaj și de asemenea, de cromatica echilibrată, specifică pictorilor Renașterii.


Pictura cuprinde zece personaje dramatice, care transmit durere prin chipurile lor. În prim plan se află cei doi bărbați care țin trupul Mântuitorului Răstignit. Acest plan este în formă de "V", iar personajele sunt poziționate central-dreapta, poziție care oferă planului o importanță deosebită. Chipurile celor care țin trupul lui Hristos nu sunt cuprinse de durere comparativ cu cele ale celorlalte personaje, ci mai mult par ostenite din cauza greutății corpului neînsuflețit. Deși aceștia apar în prim plan, nu reprezintă centrul dramatic al operei, fiind aproape inexpresivi. (dacă ar fi să compari chipul lui Hristos cu cel al primului om, cel din dreapta, observi simetria dintre cele două, astfel, poți să compari că sentimentele personajului sunt la fel de reci ca cele de pe chipul "mortului") . Chipul lui Iisus Hristos este cuprins de răceala morții, exprimă suferință, roșeața din obraji fiind stinsă. Trupul este la fel de palid, iar rănile încă sângerează, iar culoarea roșie a sângelui scot în evidență suferința, nedreptatea și chinurile la care a fost supus.


În plan secundar se află două grupuri, primul poziționat spre dreapta, lângă trupul lui Hristos, iar celălalt poziționat în partea stângă a tabloului. Deși se află în plan secund, cele două grupuri reprezintă dramatismul total al scenei biblice.

Primul grup este format din trei personaje, Sfântul Ioan, Nicodim și Maria Magdalena care îi cuprinde în palma ei mâna lui Hristos. Chipul acesteia exprimă disperare, durere. Ioan are mâinile încrucișate și privirea în jos, parcă rostind o rugăciune, dar expresia de pe chipul lui Nicodim este diferită, acesta părând mai mult derutat de situație sau pierdut printre gânduri, resemnat (fapt dedus din privirea sa pătrunzătoare).


Cel de-al doilea grup este format din patru personaje, trei fecioare și Fecioara Maria, care se părbușește la vederea trupului neînsuflețit și chinuit al Fiului Său. Poziția sa oferă dinamism lucrării, ilustrând figura serpentinată.


În fundal, ultimul plan, în partea dreaptă se observă muntele pe care a fost răstignit Iisus, iar în partea stângă mormântul în care va fi așezat.

Cromatica este armonioasă, tonurile de roșu fiind cele care accentuează cadrele cele mai importante, precum mâinile Mariei Magdalenei și rănile lui Hristos. În general, tonurile de albastru, galben și verde se armonizează perfect, în tehnica sfumato, specifică pictorilor renascentiști. Prin această tehnică este observată și influența lui Leonardo Da Vinci în operele lui Rafael.


În concluzie, opera "Depoziția lui Hristos" de Rafael reprezintă o operă deosebită, dinamică și dramatică, care dezvăluie măiestria marelui pictor, care-și merită laudele și faima fără îndoială.


*Mai îmbunătățești tu.

Anexe:
Alte întrebări interesante