Limba română, întrebare adresată de Claudiui1751, 8 ani în urmă

Comentați poezia Testament de lenăchiţă Văcărescu (1740-1797), în contextul opiniei lui
N. Stănescu: „Testamentul lui Văcărescu nu suportă trivializări şi nici nu poate fi interpretat
ca un text simplist. Creșterea limbii românești nu înseamnă experiment lingvistic formalist
și metaforă fără acoperire
. Cinstirea patriei nu înseamnă lozincă festivistă sau pălăvrăgeală
patriotardă. Expresie a legităților istorice și sociale, testamentul lui Văcărescu are măreția
solemnă a unui drapel care flutură în fruntea literaturii române".
Testament
Urmaşilor mei Văcărești,
Las vouă moștenire
Creșterea limbei românești
Ş-a patriei cinstire.
• Identificați elemente comune ale catrenului lui lenăchiță Văcărescu cu poezia omonimă
a lui Tudor Arghezi. ​.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MonicaN
2

Ienăchiță Văcărescu, poliglot și erudit este unul dintre poeții Văcărești, considerați precursori ai liricii moderne românești, care își reprezintă epoca atât prin participarea politică și mentalitate cât și prin literatura lor.

O operă literară celebră este Testamentul literar a lui Ienichiță,  memorabil, de o mare valoare morală și patriotică, marcat de entuziasmul și conștiința condiției sale de întemeietor, prin care își îndeamnă urmașii să conserve și să păstreze "creșterea" limbii române literare.

Întreaga poezie reprezintă un adevărat crez al vieții scriitorului, iar cultivarea limbii românești literare „nu înseamnă un experimet lingvistic formalist și metaforă fără acoperire” (N. Stănescu). Testamentul este, în fond, o dorință emblematică, o conștientizare a valoarii culturii poporului român și a literaturii naționale. În acest fel, literatura devine o oglindă fidelă a trecutului și a viitorului.

Într-un mod similar, în poezia Testament, scrisă de Tudor Arghezi se disting două idei fundamentale: aceea a legăturii între generații, a reponsabilității urmașilor în fața mesajului primit de la străbuni și aceea a luptei artistului cu materia limbii. Testament, una dintre cele mai complexe ars poetica ale literaturii românești, înfățișează poetul ca pe un exponent al omenirii întregi.

Dacă „testamentul lui Văcărescu are măreția solemnă a unui drapel care flutură în fruntea literaturii române “ (N Stănescu), în viziunea argheziană poezia e nu numai limbajul sacru al omenirii, dar și cel dator să realizeze comunicarea între generații care nu se vor întâlni niciodată altfel.

Ne amintim:

Poeții Văcărești (Țara Românească) sunt considerați, alături de Costache Conachi (Moldova) precurosii liricii românești. Cunoscut sub denumirea de „perioada premodernă”, intervalul 1780 -1840 are trăsături pitorești și eterogene, specifice vremurilor de schimbare. Dacă Ienichiță, Alecu și Nicolae Văcărescu aparțin epocii încă acut fanariote, Iancu este în mai mare măsură supus influențelor novatoare de după anii 1800.

Mai multe despre Testament de Tudor Arghezi aici: https://brainly.ro/tema/5162601

Succes și spor la lecții!


danuafteni: îmi place foarte mult cum îți exprimi opinia, ce părere ai despre căpri
cherryez: are bun lapte
Alte întrebări interesante