Limba română, întrebare adresată de Dragos856, 7 ani în urmă

Comentati urmatorul monolog din Moromeții :"Am făcut tot ce trebuia, reluă Moromete cu sforțare, le-am dat tot ce era, la toți, fircăruia ce-a vrut... Ce mai trebuia să fac și n-am făcut? Ce mai era de făcut și m-am dat la o parte și n-am avut gtijă? Mi-au spus ei mie ceva și nu le-am dat? A cerut cineva ceva de la mine și eu am spus nu? S-au luat după lume, nu s-au luat după mine! Și dacă lumea e asa cum zic ei și nu e așa cum zic eu, ce ma rămâne de făcut?! N-au decât să se scufunde! Întâi lumea și pe urmă și ei cu ea. "​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alexpetre2004
1

Monologul din Moromeții este un exemplu de discurs interior, care dezvăluie gândurile și sentimentele personajului principal, Moromete, despre relația sa cu ceilalți și despre poziția sa în lume.

Este evident că Moromete se simte frustrat de faptul că a dat tot ce avea la dispoziție și totuși oamenii nu s-au comportat conform așteptărilor sale. El se simte ignorat și nedreptățit și își exprimă dezamăgirea prin atitudinea sa negativă față de ceilalți.

Deși se poate argumenta că Moromete este îngrijorat de starea lumii în general și de impactul pe care acesta îl poate avea asupra vieții sale și a celor din jur, tonul său agresiv și resentimentul față de ceilalți sugerează o atitudine defensivă și deziluzionată.

În general, monologul este o reflecție asupra neajunsurilor și a dezamăgirilor pe care le poate simți un om în fața dificultăților vieții, dar arată și faptul că acestea pot fi depășite prin acceptarea realității și prin angajamentul de a face schimbări pozitive în viață.

Alte întrebări interesante