Comentati, va rog.... 5 enunturi
Răspunsuri la întrebare
Afirmatia lui Nicolae Iorga vine sa evidentieze profunzimea sau chiar ipocrizia si superficialitatea pe care uneori bunatatea le poate imbraca.
Cu alte cuvinte, bunatatea nu inseamna doar sa dai din prisosul tau, sau sa iti fie mila uneori de cel mai necajit ca tine.
Bunatatea inseamna sa rezonezi empatic cu cel de langa tine, sa reactionezi cand el este umilit sau cand este la greu ,incercand sa iei atitudine si sa ii fii aproape si sa-l incurajezi.
"Samariteanca " de I Druta sau Pascalopol din Eniga Otiliei, Mama din "cei mai iubiti dintre pamanteni" sau Nicodim din " Fratii Jder, sunt doar cateva personaje sugestive pentru care bunatatea este un principiu existential dupa care se ghideaza in viata.
Cu aceasta fraza, Nicolae Iorga aduce in discutie caracterul pur altruist al bunatatii ca forma de recunoastere a umanitatii in cea mai autentica forma a convietuirii.
Sa fii bun inseamna sa fii om si mergand mai departe , sa fii om implica bunatatea sub toate formele pe care aceasta le poate imbraca : mila, blandete, politete, indurare, amabilitatea si chiar renuntare la orgoliu.
In concluzie , afirmatia lui Nicolae Iorga poate fi interpretata intr-o maniera in care bunatatea este un principiu existential la care autorul se raporteaza atunci cand defineste omul si umanitatea sa.