Limba română, întrebare adresată de roxiiliescu265, 8 ani în urmă

Comentează fragmentul ,evidențiind doua trăsături ale esteticii realiste
,,Afara ploua mărunțel ,ploaia rece de toamna ,și boabele de apa prelungindu se de pe streșini și picand in clipe ritmate Pe fundalul unui butoi dogit ,lăsat gol intr-adins la umezeala ,făceau un fel de cântare cu nenumărate și ciudate înțelesuri . Legănate de mișcarea sunetelor ,gândurile omului începură sa se sfârâie iute in cercuri strâmbe ,apoi încet încet se rotita din ce in ce mai domul ,in cercuri din ce in ce mai largi și tot mai domol,și tot mai larg . Când Cercu unui gând ajunsese in fine așa de larg încât conștiinții ii era peste putința din centru sa l mai urmărească din ce se tot depărta omului i se pare c aude afara un cântec de trâmbițe ..militari ,desigur .
Hangiul asculta mai bine :cântecul strălucește din ce in ce mai tare . Se apropie .
D-l Stavarache iese afara pe prispa cârciumii .
E o zi luminoasa de primăvara .
Intr-adevăr niște militari ,o companie care urca la deal in pași de parada . Tot satul :oameni ,copii,câinii fac alai După militari .
......................................................................
Căpitanul bagă sabia in Teaca și înaintează către d-l Stavarache ;acesta se da pas cu pas mereu înapoi pana in cârciuma ,Închide repede usa și încearcă sa o încuie ;dar pana sa clipească ,usa sare din țâțâni și căpitanul s-arată-n prag și,râzând cu hohot ,striga :
...........:...........................................

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de jamanvlad4
0

Explicație:

nusti eu că am scris așa am primit 10 la. Romina credeti

Alte întrebări interesante