Limba română, întrebare adresată de Antonio1214, 8 ani în urmă

Comenteaza in 10 rinduri, semnificatia mesajului din fragmentul prezentat mai jos, raportindul la ideea - Cine crede in zbor, e stăpân peste zare.

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alexein
0

Dimensiunea comuna a omului si a ciocarliei tine de verticalitate, caci amandoi, deopotriva, isi parcurg calea tinzand spre planul superior. La om, cu speranta, iar la pasare, cu naturalete.

Ciocarlia, prin atractia simpla ei atractie  fata de lumina, cauta a se uni cu aceasta, difuzandu-si propriile contururi printre razele solare. Gestul nu este unul gandit, nu exprima o dorinta de a ajunge undeva, de a indeplini un scop. Reprezinta doar o actiune simtita, traita. Ea crede in zbor, caci este singura modalitate de a vedea fata soarelui si de a se lasa absorbita in caldura acestuia.

Pe cand cautarea omului se deosebeste fundamental de zborul ciocarliei. Fiinta rationala, el nu doreste a fi strapuns de lumina, ci dimpotriva; aspira chiar la o atingere ce are ca finalitate acapararea, posesiunea  si redirijarea  pe traiectoria sa premeditata. Fiinta  umana nu crede in zbor, caci zborul poate fi doar mijlocul de a ajunge la tel.

Dar stapan peste zare nu poate fi decat cel ce se simte inglobat in spatiul continuu, caci cel incordat, pornit spre a ajunge strict la un anumit punct izolat, nu poate decat a-si afirme prin aceasta un gol ce vrea a-l umple din exterior. Cum poti fi stapan cand nu esti deja complet?

Alte întrebări interesante