Studii sociale, întrebare adresată de gamerandrei83, 8 ani în urmă

Comentează în 20 randuri citatul " libertatea nu consta in faptul ca oamenii pot face tot ceea ce doresc, ci in faptul ce ei nu trebuie sa faca ce nu doresc ".​


albatran: adica esti liber intr-un set de reguli sociale , set care permite sa nu fii fortat/agresat ( "nu faci ce nu doresti') si tot odata te opreste sa fortezi /agresezi pe altii, daca ai avea idei/actiuni rele sau daunatoare celorlalti/ societatii( "oamenii nu pot face tot ceea ce doresc');sau vezi in raspuns "ce tie nu-ti palce, altuia nu-i face"
e desigurr un modelteoretic, ideal,; trebuie eforturi pt a fi si insusit si aplicat cat mai mult

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Matei
58

         Prin termenul "libertate", majoritatea persoanelor inteleg ca au puterea de a face ce doresc, fara limitari si fara reguli. Insa, aceasta mentalitate este una eronata. Citatul dat - "Libertatea nu consta in faptul ca oamenii pot face tot ceea ce doresc, ci in faptul ca ei nu trebuie sa faca ce nu doresc" - ne poate duce cu gandul la un alt citat, mai vechi si mai simplu, pe care mare parte din noi il cunoastem inca de cand eram mici - "Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face".

         Libertatea inseamna, de fapt, sa te poti plimba liber prin lume, nefiind restrans la un spatiu ingust, sa iti poti exprima gandurile, emotiile, sentimentele, fara a fi pedepsit pentru asta sau fara a fi judecat de catre ceilalti.

         Indiferent de functie, meserie, statut social, pana la urma, cu totii suntem oameni, cu totii suntem la fel. Trebuie sa intelegem ca desi libertatea presupune multe drepturi, o data cu ele vin si obligatiile. Trebuie sa ne comportam respectuos in societate si sa ii consideram pe ceilalti egalul nostru.


bananajow: multumesc!!!
Alte întrebări interesante