Limba română, întrebare adresată de firstdark1, 9 ani în urmă

comenteaza in 3-5 randuri titlul "Inscriptie pe o gramada de cioburi"


danait: De Ana Blandiana?
firstdark1: da

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de danait
2
Titlul, anticipeaza fin tema prozei, fiind în strânsă legatură cu mesajul acesteia. Metaforic, "inscripția" reprezintă chiar confesiunea autoarei despre temerea de a fi dependentă de bunurile materiale şi a omite esența vieții, inscripție realizată cu dezinvoltură parcă de spiritul liber al unui artist de graffity, chiar pe nimicul ramăs din intregul bun material, "grămada de cioburi". Alegerea substantivului "grămadă", nu cred că este întâmplătoare, faptul că are sensul de o mulțime oarecare şi nu este individualizat, arată că scriitoarea nu este ataşată de acest bun. Alegerea cu modestie a ciobului de lut din finalul textului, subliniază încă o dată faptul autoarea se întoarce la rădacina vieții şi a cunoaşterii, lutul fiind una din formele primordiale ale existenței.
Îndrăznesc să afirm că doar această "inscripție", sub orice formă, poezie, proză, sculptură, grafică...are valoare şi va dainui.

*Dacă e nevoie şi de o interpretare schematică:
Titlul este un element paratextual, anticipator, care familiarizează lectorul cu tema operei, fiind în strânsă relație cu mesajul acesteia.
Din punct de vedere structural, titlul prozei este unul analitic, constituit din trei substantive comune ce sugerează metaforic confesiunea autoarei.
Alte întrebări interesante