Comenteaza, in 60-100 cuvinte, urmatoarea secventa din textul dat: Hangiul s-apleaca subt taraba sa ridice tinicheaua cu gaz; in clipa aceea fetita intinde mana, ia covrigul si da sa-l vare iute sub mintean: dar d-l Stavrache se ridica. O fi tras cu coada ochiului , ori stia ca fusese un covrig pe taraba si acu pierise ? ca,fara vorba, lip! O palma peste obrazul inghetat.
- Lasa covrigul jos, hoato!... De mici va-nvatati la furat, firea-ti ai dracului !
Fata a lasat covrigul si a pus mana la obrazul incalzit. Apoi a luat cminte sticlele, le-a ascuns sub mintean si a pornit afundandu-se in negura noptii viscoloase.
Utilizator anonim:
si mai am inca ceva.. "Ilustreaza 2 trasaturi ale realismului in raport cu textul"
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
6
Fragmentul dat reprezinta o frantura din analiza psihologica a protagonistului nuvelei "In vreme de razboi" de I.L. Caragiale. Textul, dupa structura, contine dialog scurt si sugestiv ce accentueaza firea unui om cu o lacomie exagerata. Gestul fetitei, venite sa cumpere 'de un ban gaz si de doi bani tuica, este o sugestie ca ea face parte dintr-o patura sociala nevoiasa. Fapta ei de a lua covrigul uitat pe tijghea, este tratata printr-o reactie violenta din partea hangiului avar si nemilos Stavrache: 'Lasa covrigul jos, hoato! De mici va invatati de furat, firea-ti ai dracului!'. Naratorul accentueaza ideea cum un om cu constiinta limpede isi pierde constiinta mintala si sufleteasca sub influenta imperiului obsesiilor ce pot ameninta societatea. Constient de starea sociala grea a copilei, Stavrache se naruie crud asupra unui copil nevinovat de soarta sa, dar totusi o serveste: 'fata a luat cuminte sticlele' . Momentul dat reflecta firea unui om zgarcit, de ce este el in stare pentru a obtine o avere enorma, chiar si prin castiguri mici. Starea obsesiei, ce trece ca un curent electric prin fiecare cuvant si gest al personajelor este reflectata si de cadrul natural: "negura noptii viscoloase". Anotimpul rece si viscolul sunt in concordanta cu starea complicata a copilei si starea de neliniste generata in constiinta hangiului lacom. Ca concluzie, pot spune ca patima pentru bani macinata in subconstientul personajului obsedat de avere, surprinde notiunea de brutalitate a realitatii si de pluralismul starilor imprevizibile ale omului cauzate de anumiti factori externi.
Alte întrebări interesante
Limba rusă,
8 ani în urmă
Matematică,
8 ani în urmă
Informatică,
8 ani în urmă
Istorie,
9 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă