Limba română, întrebare adresată de Mihai15, 9 ani în urmă

Comentează, în 60 – 100 de cuvinte, secvența: "Mi se părea deodată straniu și nebunesc că lumea poate trăi cu această amăgire, că oamenii găsesc simplă și firească puterea acestui petec de hârtie, pe care îl puteam rupe mărunt și-l puteam aprinde cu flacăra chibritului, și-l puteam desființa într-o clipită … Fiindcă nu aveam asta, suferisem; fiindcă le aveam, în sfârșit, eram să fiu mai fericit și mai bun, și mai om? … " - ex9, sub I, var4 - bac 2014, lb romana.
Ma poate ajuta cineva, va rog? Macar cu cateva idei daca nu se poate..sau mai de graba nu se vrea tot comentariul.
Multumesc!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de andreeaioanaa
73
Consider ca naratorul este un filosof ce mediteaza asupra fortei dezumanizatoare a banului,o bucata de hartie aparent nesemnificativa,dar puternic valorizata in societate.In viziunea sa,societatea este mercantila,orizontul acesteia fiind limitat doar la dorinta de imbogatire.
Gandul naratorului de a da foc bancnotei evidentiaza faptul ca banul este efemer,demonstrand ca numai valorile umane sunt cele care raman si care ar trebui sa aiba primeze in viata.

Mihai15: Noi, cei vechi comentam..hehe. Cauta "site de socializare" pe Google si da pe al doilea rezultat..daca esti curioasa si vrei sa vezi...dar nu e de tine, cred..
Mihai15: Si aici se pun programe piratate?! Unde?! Fac 20000 de puncte in juma' de ora! =))
andreeaioanaa: neah :))
andreeaioanaa: ma refeream la ajutor la teme legate de info,tic chestii de genu'
Mihai15: Da, am inteles ideea...dar m-am invatat cu fel si fel de manevre, mai repede intru in comp la unu' sa i-l rezolv decat sa stau sa dau din taste la o problema :">
andreeaioanaa: am inteles :))
Mihai15: Era un buton p-aici cu "cel mai bun raspuns" sau ceva de genu'..da' nu-l mai vad..
Mihai15: Anyway, multumesc frumos! Eu m-am tirat, baftaaa!!
andreeaioanaa: trebuie sa misti cursorul pe stelutele acelea
andreeaioanaa: ok,merci la fel
Alte întrebări interesante