Limba română, întrebare adresată de boss75, 8 ani în urmă

comenteaza, in minim 50 de cuvinte! fragmentul dat, evidentiind faptul ca este o descriere lirica, in poezia Pastel de George Toparceanu.
Am nevoie urgent!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de bia6632
1

Răspuns:

Genul liric cuprinde totalitatea operelor literare scrise în versuri, în care eul creator își exprimă în mod nemijlocit stări sufletești, atitudini și idei, printr-un limbaj artistic sugestiv, care ia forma descrierii și a monologului.

      Textul „ Pastel  ” de George Topârceanu  întrunește toate calitățile unei opere lirice, exprimând în mod subiectiv trăirile poetului în relație cu tema naturii.

      Un prim argument îl reprezintă existența eului liric, vocea prin care autorul își transmite sentimentele de nostalgie și de admirație cauzate de natură. Un indicator al lirismului îl reprezintă şi muzicalitatea - originile acestui gen literar trimit, de altfel, către liră, instrument muzical ce acompania, în Antichitate, recitarea poemelor -, potențată în textul eminescian de rima încrucișată, ritmul trohaic și măsura de 8 - 9 silabe a versurilor.

       Al doilea argument constă în organizarea textului sub forma descrierii și a  monologului adresat. Caracterul descriptiv este susținut de imaginile vizuale ( ,, Sclipește-n aer semiluna “ ), aflate în consonanță cu imaginile dinamice ( ,, s-a ridicat la suprafață  “ ), într-o armonie expresivă ce reunește planul spațial. Lirismul operei este validat, în egală măsură, de originalitatea şi de sugestivitatea figurilor de stil.  

       Prin urmare, întrucât exprimă sentimente omeneşti profunde, determinate de meditaţia pe tema naturii, într-un limbaj artistic neconvenţional, ce ia forma descrierii şi  a monologului, este cert că textul “ Pastel “ de  George Topârceanu  aparţine genului liric.

Buna! Sper ca te-am ajutat! Daca nu intelegi ceva, ma poti intreba!


boss75: mersii mult!!
bia6632: Nu ai pentru ce!
Alte întrebări interesante