Limba română, întrebare adresată de Aleee3, 9 ani în urmă

Comenteaza replica in 6-10 randuri:,,invata a muri, tu, care stiai numai a omori"-nuvela Alexandru Lapusneanu. Costache Negruzzi.
Multumesc anticipat! :)

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de EagleEyes
11

Salut !

✿ Apărută în anul 1840 în revista „ Dacia literară ”, nuvela istorică a lui Negruzzi, a fost considerată o capodoperă, apropriindu-se ca tensiune interioară, după cum sugera și G. Călinescu, de dramele lui Shakespeare.

Cu o structură compozițională complicată și cu personaje complexe, nuvela inaugurează seri creațiilor literare de valoare din literatura noastră de inspirație istorică.

Secvența „ învață a muri, tu, care știai numai a omorî ” îl aduce în prim plan pe Alexandru Lăpușneanul, personajul principal care este o personalitate istorică binecunoscută, fiind de două ori domn al Moldovei.  Inteligent și cu spirit pătrunzător, Lăpușneanul intuiește înclinația spre intrigă, slugărnicie și trădare a lui Moțoc; Prin afirmația de mai sus atinge perfecțiunea în arta disimulării în scena de mare spectacol; cu sânge rece și cruzime dă semnalul începerii măcelului; cunoscând forța și psihologia maselor de oameni, domnitorul îl aruncă pe Moțoc mulțimii venite la palat, pedepsindu-l pe boier și câștigând totodată simaptia norodului.

Putem compara afirmația de mai sus cu afirmația ce apare în finalul nuvelei, în aproprierea morții: „ De mă voi scula, pre mulți am să popesc și eu ”, ambele secvențe făcând referire la violență, apanajul puterii, de data aceasta strigătele și amenințările îi maschează neputința.

Alte întrebări interesante