Limba română, întrebare adresată de lokalkombat7426, 8 ani în urmă

Comentează textul de mai jos, în minimum 50 de cuvinte, evidențiind relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice.
Limpede vârtej în cerul nostru, anii ca un stol ne însoțesc. Fragede au fost potecile. Acum privirea ta luminează înainte. Ascultă cum îngână fântânile cuvintele rămase din trecut. Ce cuminte mâna ta pe umăr în acest țărm cu singur drum, unde vremea ne poartă ca un cântec de leagăn!
Ion Vinea, Drum

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MonicaN
10

Putem comenta textul liric Drum de Ion Vinea, evidențiind relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice astfel:

Poezia Drum, scrisă de Ion Vinea este un text liric în care se exprimă, în mod direct, sentimentele autorului în legătură cu trecerea ireversibilă a timpului. Printre motivele literare care conturează această temă se află poteca și drumul.

Discursul liric este unul confesiv, prezența eului liric, aflat într-o ipostază contemplativă, fiind marcată prin verbe precum „ne însoțesc”, „ne poartă” și pronume la persoana I plural. Sentimentele care se degajă din text sunt de regret. Eul liric conștientizează imposibilitatea detașării de trecut, așa cum reiese din versurile “Limpede vârtej în cerul nostru, anii ca un stol ne însoțesc.”

Întregul text liric este dominat de expresivitate, care se realizează prin intermediul figurilor de stil și a imaginilor artistice. Ideea de efemeritate a vieții, a imposibilității detașării de trecut și a destinului implacabil este accentuată prin intermediul comparației „ca un cântec de leagăn” .

Abordând o prozodie cu elemente moderne, precum tehnica  ingambamentului, Ion Vinea folosește la nivel stilistic figuri de stil precum: metafore inedite „limpede vârtej în cerul nostru” și comparații care au rolul de a accentua expresivitatea artistică a textului liric.

     

Ne amintim:

Pentru a putea realiza un text în care să evidențiem relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice în poezia Drum de Ion Vinea este important să realizăm un plan astfel:

  1. citim cu atenție textul de mai multe ori, pentru a ne putea face o idee clară asupra unor aspecte precum: care sunt gândurile, ideile sau trăirile autorului;
  2. identificăm tema poeziei  Drum de Ion Vinea
  3. identificăm ideea centrală a textului liric
  4. identificăm și analizăm mijloacele artistice (figuri de stil, imagini artistice etc.)
  5. scriem comenariul textului

Mai multe informații despre mijloace artistice aici: https://brainly.ro/tema/5528353

Succes și spor la teme!

#BAC2022

#SPJ4

Alte întrebări interesante