Limba română, întrebare adresată de Zinaida7137, 8 ani în urmă

Comentează textul de mai jos, în minimum 50 de cuvinte, evidenţiind relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice.
S-aștept să vie viața cu coșurile pline Și să-mi aștearnă daruri din zări până la mine? S-aștept în noaptea goală s-aud suind un pas De prieten fără nume, străin și fără glas? Cu aripi adormite în dimineața lunii S-aștept să mi se-ntoarcă în streașină lăstunii? S-aștept poate-amintirea să-și mai încerce cheia La poarta dintre dafini, s-aștept cumva scânteia Luminilor pierdute în pulbere și scrum? La mine nu mai urcă de-a dreptul niciun drum; De-abia o cărăruie, o dâră ca de fum. Nu intră nicio ușă, n-am prag, n-am pălimar*, Doar stelele se-ngână cu noaptea-ntr-un arțar. Ce să aștept să vie și ce să înțeleg, Când peste mine timpul se prăbușește-ntreg?
Tudor Arghezi, S-aștept

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MonicaN
1

Poezia S-aștept, scrisă de Tudor Arghezi este un text liric în care se exprimă, în mod direct, sentimentele autorului în legătură cu trecerea inexorabilă a timpului, în raport cu efemeritatea ființei umane. O serie de motive literare precum cel al drumului sau al cărăruii conturează această temă.

Discursul liric este unul contemplativ, prezența eului liric, aflat într-o ipostază meditativă, fiind marcată prin verbe precum aștept, aud și pronume la persoana I -mi, s-. Sentimentele care se degajă din text sunt de regret și melancolie: în existența agitată a vieții, eul poetic se întreabă dacă așteptarea este soluția ideală.  

Expresivitatea textului poetic se datorează prezenței figurilor de stil și a imaginilor artistice remarcabile. Poezia debutează cu reluarea titului în primul vers, aspect care reprezintă pretextul poeziei, subliniază rememorarea și meditația la timpul prezent și sugerează obsesia autorului pentru posibilitatea ca așteptarea să aducă schimbarea vieții monotone și lipsite de speranță. Interogațiile retorice exprimă aceeași stare meditativă și marchează o atitudine reflexivă a eului liric. Poteca și cărăruia metaforizează viața și timpul în inexorabila-i scurgere, conștiința poetică fiind impresionată de conotația timpului ca măcinare a vieții, care supune ființa umană perimării. Poet al datoriei, căutător de certitudini Arghezi include și în această poezie elemente de artă poetică: la poarta dintre dafini, eul liric devine contemplativ întrebându-se dacă așteptarea scânteii care culminează cu revelația este necesară.

Ne amintim:

Pentru a putea comenta un text și a evidenția relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice urmăm acești pași:

  1. citim cu atenție poezia S-aștept de Tudor Arghezi pentru a putea înțelege care sunt gândurile, ideile, trăirile autorului;
  2. identificăm tema poeziei;
  3. identificăm ideea poetică (ideea centrală): care este atmosfera generală, sentimentele transmise etc.;
  4. identificăm mijloacele artistice (figuri de stil, imagini artistice);
  5. comentăm textul realizând o paralelă între ideea centrală și mijloacele artistice.

Mai multe informații despre mijloace artistice aici: https://brainly.ro/tema/5528353

Succes și spor la teme!

#BAC2022

#SPJ4

Alte întrebări interesante