Limba română, întrebare adresată de Synculet, 8 ani în urmă

Comentează textul o de-ai ști cum șoaptă ta divină in minim 50 de cuvinte evidențiind relatia dintre ideea poetica și mijloacele artistice​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MonicaP
27

Poezia O, de-ai ști cum șoapta ta divină, de Mihai Eminescu prezintă tema iubirii. Poetul prezintă iubirea așa cum o vede în persoana iubită „privirea ta cea dulce și aprinsă.”

Ideea poetică se referă la mesajul pe care dorește să îl transmită autorul prin intermediul acelui text.

Mijloacele artistice reprezintă totalitatea procedeelor pe care le utilizează pentru a oferi expresivitate textului și pentru a exprima cât mai clar tema poeziei. Mijloacele artistice sunt: figurile de stil și imaginile artistice.

Ca să poți realiza această relație dintre ideea poetică și mijloacele artistice trebuie să răspunzi la două întrebări:

  • CE? - ce transmite poezia - aceasta este ideea poetică;
  • CUM? - cum transmite poetul mesajul poeziei? - prin intermediul mijloacelor artistice.

Tema poeziei este iubirea. Poetul dorește să transmită că „șoapta divină” a persoanei iubite este o oportunitate de visare și de meditație „deschide-al visurilor labirint.” De asemenea, poetul utilizează un epitet  pentru a descrie și a sublinia privirea iubitei „privirea-ți senină”. Putem observa că în privirea aceea senină poetul poate citi ceea ce ochii spun, folosind o metaforă prin care să evidențiieze acest lucru „în privirea-ți senină (...) e-atâta scris ș-atât nu-i scris în sine.” Totodată, întărește această ideea tot printr-o metaforă „privirea ta cea dulce și aprinsă.”

Observăm că prima strofă abundă de imagini vizuale precum: „deschide-al visurilor labirint”, „privirea-ți senină”, „e-atât scris”, precum și imagini auditive „șoapta ta divină”.

...

Continuă să comentezi și strofa a doua având în vedere cele spuse mai sus.

Un alt exemplu despre relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice poți găsi aici:

https://brainly.ro/tema/9526236

Alte întrebări interesante