Limba română, întrebare adresată de asinaromagia, 8 ani în urmă

Comentează ultima strofă a poeziei "Malul Siretului" Vă rog repede. Mulțumesc ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de badshark596
2

Răspuns:

Ultima strofă a poeziei ,, Malul Siretului " scrisă de către Vasile Alecsandri pune accent pe idee că acest pastel , nu descrie doar un peisaj din natură ci și unul interior , al sufletului , prezentând mai în detaliu partea subiectivă a poeziei .

Atitudinea este una meditativă sugerându-se ideea că gândurile şi sentimentele sale sunt atrase de valurile mişcătoare ale râului „ şi gândirea mea furată se tot duce-ncet la vale ” .


asinaromagia: Mulțumesc mult
badshark596: Cu multă plăcere !
Răspuns de teodoramelinteanu
3

Răspuns:

Tema: pastelului ,,Malul Siretului" este natura. Pastelul ,,Malul Siretului" conține descrierea unei dimineți de vară pe malul râului Siret, înfățișat în frumusețea și farmecul ei deplin, totul fiind învăluit în lumină și strălucire, imagine care se îmbină cu trăirile eului liric.

Titlul: ilustrează locul mirific care l-a inspirat pe Alecsandria în această poezie, malul râului Siret, care curgea prin apropierea meleagurilor atât de dragi poetului, moșia de la Mircești.

Ultima strofă: accentuează ideea că acest pastel nu descrie doar un peisaj natural, ci și unul al sufletului, evidențiind lirismul subiectiv al poeziei. Atitudinea eului liric este meditativă și sugerând-se ideea că gândurile și sentimentele sale sunt atrase de valurile mișcătoare ale râului ,,și gândirea mea furată se tot duce-ncet la vale". Eul liric se detașează parcă de natura înconjurătoare, contemplând fascinat și încremenit de admirația lunca ce clocotește de viață, iar privirea lui descoperă și o mică ,,șopârlă de smarald", care personificată se uită curios la el.


asinaromagia: mulțumesc mult
teodoramelinteanu: Cu plăcere!
Alte întrebări interesante