Comentează versurile poeziei Amurg de toamnă de Lucian Blaga în cel puțin 25 de rânduri.
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Poezia Amurg de toamnă este reprezentativă pentru concepţia filozofică a lui Blaga privind arta poetică, ce ar putea fi exprimată succint prin ideea „cunoaşterea înseamnă iubire”. Acest crez poetic a fost exprimat sugestiv de Blaga în poezia Leagănul: „Eram aşa de obosit / şi sufeream. / Eu cred că sufeream de prea mult suflet”.
Poet profund original şi interiorizat, Lucian Blaga percepe o natură spirituală, cu străluciri puternice în sufletul său prea plin de încântare şi beatitudine. Poezia Amurg de toamnă este, aşadar, un pastel spiritualizat o descriere realizată cu stări şi sentimente, un peisaj stilizat.n care poetul descrie un tablou din natură, apelând la imagini vizuale, motorii, olfactive, auditive, precum şi la figuri de stil şi motive literare care compun armonizarea planului terestru cu cel cosmic. Eul liric îşi exprimă direct sentimentele faţă de peisajul conturat prin descriere.
Poezia Amurg de toamnă nu este un pastel tradițional, de admirație a naturii exterioare, peisagistice. Natura este pentru poet numai un punct de plecare pentru meditaţie, pentru cugetare. Blaga exprimă în poezie dorinţa de identificare a eului liric cu natura primară. De la exteriorizare poetul ajunge la interiorizare și autocunoaștere.Poezia Amurg de toamnă este, un pastel spiritualizat, o descriere realizată cu stări şi sentimente, un peisaj stilizat.