Biologie, întrebare adresată de opreaandreea076, 8 ani în urmă

Compara dentitia de lapte si dentitia definitiva cu ajutorul imaginilor , si noteaza asemanarile si deosebirile​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de SoriChan
1

Răspuns:

Cea de lapte este mai puțin rezistenta decat cea definitiva.

Numărul lor: dinţii temporari sunt în număr de 20, iar permanenţii sunt în număr de 32. Acest lucru se datorează faptului că dentiţia de lapte nu prezintă premolari şi nici molari de minte, care sunt prezenţi la dentiţia permanentă.

Dinţii de lapte au smalţul mai deschis la culoare şi mai lucios decât dinţii definitivi proaspăt erupţi, unde smalţul, fiind mai dens şi de grosime mai mare, pare mai mat sau mai închis la culoare. Părinţii se alarmează văzând dinţii definitivi mai galbeni. Însă după schimbarea tuturor dinţilor de lapte nu mai există diferenţe de culoare, aspectul estetic nemaiavând de suferit.

Dinţii definitivi au dimensiuni mai mari decât dinţii de lapte, fiind încă un motiv de îngrijorare pentru părinţi, şi anume că „dinţii cresc foarte mari”. Este normal să pară mai mari decât dinţii de lapte, având în vedere că dinţii definitivi sunt dinţi pe care copilul îi va avea când va fi adult, pe când dinţii de lapte persistă pe arcadă doar în primii ani de viaţă ai copilului, când şi maxilarele sunt de dimensiuni mult mai mici decât ale unui adult.

Rădăcinile dinţilor de lapte, care în momentul extracţiei lor nu mai există, sunt complet resorbite, în urma procesului de rizaliză. Dinţii definitivi nu prezintă fenomen de rizaliză, extracţia unui dinte definitiv fiind mai dificilă si mult mai traumatizantă.

Alte întrebări interesante