Istorie, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

compara evolutia chinei si a urss in perioada interbelica (asemănari/deosebiri)

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de liv19
40
in perioada interbelica ambele state sunt intr-o perioada de instabilitate. Guvernele din china se destrama iar in Rusia in 1917 a fost omorit si dat jos de la putere Tarul Nicolai ||
in URSS dupa razboiul civil din 1918-1920, incepe instaurarea regimului socialist de catre Lenin, in aceeasi perioada(1925) fiind proclamat guvernul lui Sun Yat-Sen din 1921 ca guvern national.
Lenin schimba in 1920 politica comunismului de razboi in noua politica economica care le dadea libertatea comerciala a taranilor, creandu-se in schimb colhozurile, pentru care se impotriveau culacii, acestia fiind deportati.
In 1926 incepe "Marsul spre nord" din China, avand scop unificarea nationala a Chinei. Marsul se incheie in 1926 cu ocuparea centrelor maritime,comerciale si financiare din Shanghai.
In 1927 aprilie, Chiang Kai-Shek rupe legatura cu guvernul din Wuhan si sisteaza relatiile cu URSS. De altfel, inlatura toti comunistii din Gomindan(guvernul de atunci)
In 1928 Chiang Kai-Shek preia controlul capitalei, aceasta pregatind o armata pentru a elibera regiunile controlate de comunisti, insa armata rosie a URSS rupe blocada lui Chiang Kai-Shek, incepand "Marsul cel Lung"
In 1935 se sfarseste Marsul cel Lung
Nu sunt multe asemanari intre China si URSS in acea perioada, dar ambele erau sub regimuri autoritare, URSS fiind sub Leninism si Stalinism care a provocat pierderi enorme in economie si foame in toata tara.
Alte întrebări interesante