Matematică, întrebare adresată de Utilizator anonim, 9 ani în urmă

compararea numerelor zecimale utilizind reprezentarea lor pe axa numerelor

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de dodo30574
6
Dupa ce am invatat sa aproximam fractiile zecimale la ordinul zecimilor si sutimilor, a venit vremea sa discutam despre compararea si ordonarea fractiilor zecimale, reprezentarea pe axa numerelor a fractiilor zecimale.

Astfel, pentru a compara doua fractii zecimale,  incepem cu un exemplu:

Exemplu : 

Regula de comparare a fractiilor zecimale

-incepem mai intai cu partile  intregi (adica comparam intregii),  iar daca acestia sunt egali, continuam cu compararea partilor zecimale  de la stanga la dreapta, adica zecimile, sutimile si miimile  celor doua fractii zecimale.

Observam ca la exemplul de mai sus 3<4, adica partea intreaga a primului numar este mai mica decat partea intreaga a celui de-al doilea numar si astfel nu mai comparam partile zecimale.

b) 

Observam ca partile intregi sunt egale. Acum incepem prin a compara partile zecimale. Observam ca zecimile si sutimile celor doua numere sunt egale iar miimile sunt diferite, adica 6>1, deci numarul a mai mare decat numarul b

2) Ordonati crescator numerele

a) 

Ca sa comparam numerele de mai sus trebuie sa scriem fractiile ordinare cu numitori puteri ale lui 10 si apoi sa le scriem sub forma de fractii zecimale, astfel incepem cu : 

Apoi luam urmatoarea fractie ordinara, adica 

Astfel am obtinut sirul de numere: 

Alte întrebări interesante