Biologie, întrebare adresată de goodyule509, 8 ani în urmă

Comparați inspirația si expiratia, avand in vedere volumul cutiei toracice

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ValentinNeculae007
2

Răspuns:

Sper ca te am ajutat

Explicație:1.Inspiratia

Inspiratia este un proces activ care presupune introducerea aerului in plamani.Se realizeaza prin contractia muschilor intercostali si a muschiului diafragma, care determina marirea volumului cutiei toracice.

Marirea volumului cutiei toracice determina marirea volumului plamanilor.Presiunea intrapulmonara scade cu 2-3 mm Hg fata de presiunea atmosferica si aerul intra in plamani.In conditii de efort fizic, inspiratia devine fortata si se realizeaza cu participarea muschilor respiratori auxiliari: pectorali, sternocleido-mastoidieni si dintati.

2.Expiratia

Expiratia este un proces pasiv care presupune eliminarea aerului din plamani.Se realizeaza prin relaxarea muschilor intercostali externi si a muschiului diafragma care determina micsorarea volumului cutiei toracice.

Micsorarea volumului cutiei toracice determina micsorarea volumului plamanilor.Presiunea intrapulmonara creste cu 2-3 mm Hg fata de presiunea atmosferica si aerul iese din plamani.In conditii de efort fizic, expiratia devine activa si se realizeaza cu participarea muschilor respiratori auxiliari: abdominali si intercostali interni.

Alte întrebări interesante