Istorie, întrebare adresată de Byanca245, 8 ani în urmă

Comparati Lumea greaca cu Lumea romana identificand ademanari si deosebiri referitoare la
-asezare geografica-pozitie pe continent, peninsule, mari
-clima,relief, resurse de subsol, ocupatii ale locuitorilor, organizare militara,religie,cultura
-organizare politica si expansiune politica-teritoriala (cum sunt organizati politic grecii, cum sunt romanii, cum s-au extins teritorial prin cuceriri, care a devenit cel mai extins stat)

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de marinamandm
1

Răspuns:

 Roma:Peninsula Italică este situată în sudul Europei. Clima blândă, relieful format din munți înalți, dealuri și câmpii roditoare, favorabile agriculturii și creșterii animalelor, au atras numeroase populații care s-au stabilit pe acest teritoriu în trecut. În zona centrală și de nord s-au așezat etruscii, iar în sud și în insula Sicilia grecii au întemeiat numeroase colonii. O mare parte a peninsulei a fost ocupată de italici. Din rândul acestora, latinii s-au stabilit în centrul Italiei de azi. Aici, pe malul fluviului Tibru, ei au întemeiat orașul-stat Roma (harta 1A, documentul 1B, pag. 71). Locuitorii ei, romanii, vorbeau limba latină.Romanii considerau anul 753 î.Hr. ca fiind primul din istoria lor pentru că, potrivit tradiției istorice, Roma a fost fondată în anul respectiv. Legenda întemeierii Romei a fost descrisă de scriitorii și istoricii romani. Printre aceștia s-au numărat poetul Virgiliu, autorul Eneidei, epopeea care povestește despre începuturile istoriei romane, respectiv istoricii Titus Livius și Plutarh (documentele 2A și 2B, pag. 71). Conform legendei, strămoșul romanilor a fost eroul Eneas, care a reușit să se salveze din Troia la sfârșitul Războiului troian și s-a stabilit în Italia. Mai târziu, doi gemeni, Romulus și Remus, fiii zeului războiului, Marte și ai prințesei Rhea Silvia (o urmașă a lui Eneas) au decis să întemeieze un nou oraș – Roma. Numele acestuia provine de la cel al lui Romulus.

     Cercetările istorice au demonstrat că teritoriul Romei a fost ocupat de oameni încă de acum 3000 de ani. În secolul al VIII-lea î.Hr., pe colina Palatin, a fost întemeiată o așezare locuită de latini. Aceasta s-a dezvoltat și a devenit orașul Roma.De la întemeiere și până în anul 509 î.Hr., Roma a fost condusă de șapte regi, Romulus fiind considerat de istorici primul dintre aceștia. Regele avea, în principal, atribuții militare și religioase. Un rol important în conducerea Romei îl avea Senatul (Sfatul Bătrânilor). Sub conducerea regilor s-au stabilit sărbătorile religioase, au fost construite primele temple, a fost ridicat zidul de apărare care înconjura Roma.

 grecia: În Antichitate, spațiul geografic pe care s-a format și s-a dezvoltat civilizația greacă cuprindea sudul Peninsulei Balcanice (respectiv sud-estul Europei), numeroase insule situate în mările înconjurătoare și țărmul de vest al Asiei Mici (harta 1A, pag. 47). Relieful muntos ce acoperă cea mai mare parte a Greciei, cu văi adânci și câmpii reduse ca întindere, a făcut ca din vremuri străvechi comunitățile stabilite în acest spațiu istoric să fie relativ izolate unele față de altele. Clima caldă și uscată vara, dar umedă și friguroasă iarna, mai ales în munți, a influențat viața și activitatea oamenilor.Deoarece câmpiile și sursele de apă erau rare în spațiul grecesc, iar pământul nu era suficient de roditor, cerealele erau greu de cultivat. Grecii antici au preferat măslinii și vița-de-vie, culturi mai bine adaptate mediului natural. De asemenea, ei au devenit meșteșugari pricepuți în prelucrarea lutului, a pietrei și a metalelor, negustori, pescari și navigatori iscusiți. Făcând comerț cu alte populații, grecii obțineau produsele pe care pământul Greciei nu le putea oferi în cantități suficiente sau care le lipseau.

În urmă cu peste 4000 de ani, pe insula Creta a înflorit civilizația minoică, a cărei prosperitate era asigurată de meșteșuguri și de comerțul pe mare. Numele acesteia provine de la regele Minos, care, potrivit legendelor, a condus în trecut Creta. Cea mai importantă așezare din insulă a fost orașul Cnossos. Palatul regal de aici a fost construit în jurul anului 2000 î.Hr. și s-a numărat printre cele mai mari construcții de acest fel din lumea antică.

     Grecii, popor de origine indo-europeană, s-au stabilit începând din mileniul al II-lea î.Hr. pe teritoriul locuit și astăzi. Dintre greci, cei numiți ahei au întemeiat în Peninsula Peloponez, din sudul Greciei, civilizația miceniană, numită după cetatea principală, Micene (aplicația 2, pag. 47). Aceasta s-a dezvoltat aproximativ între anii 1600–1200 î.Hr.

     Indiferent de regiunea sau de insula pe care s-au așezat în Antichitate, grecii vorbeau aceeași limbă și aveau o religie comună. Din mileniul I î.Hr., ei și-au spus eleni (sau heleni), iar țara a primit numele de Elada (sau Helada). În lumea antică greacă, prelucrarea lutului a devenit o adevărată artă. Vasele ceramice decorate cu picturi, păstrate până în zilele noastre, sunt prețioase atât pentru frumusețea lor, cât și datorită faptului că prezintă aspecte ale civilizației grecești (imaginile A-D).

     :


marinamandm: Sper ca te-am ajutat
Byanca245: Multumesc!!!!!
Alte întrebări interesante