Comparati numerele reale x si y care indeplinesc condiția x^2+y^2-2(2x-3y)+9=0.
simonagrig:
Nu este gresit nimic la exercițiu?
Pe de alta parte este ecuatia unui cerc tangent la axa Oy in punctul (0, -3).
Comparatie: Cercul este in cadranul 4 de unde rezulta ca x ≥ 0 si y < 0.
Concluzie: x > y
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
67
Hello, in primul rand, multumesc, chiar e o problema interesanta.
Deci, de obicei cand avem x^2 si y^2 putem incerca sa scrim suma ca doua patrate perfecte: x^2 + y^2 - 2*(2*x - 3*y) + 9 = x^2 - 4*x + 4 + y^2 + 6*y + 9 - 4 = 0 <=> (x - 2)^2 + (y + 3)^2 - 4 = 0, acum daca nu aveam acest - 4, problema deja era rezolvata - x = 2, si y = - 3(suma a doua patrate perfecte e 0, doar daca ambele sunt 0). Insa sa incercam sa exprimam pe x si y ca interval => (y + 3)^2 = 4 - (x - 2)^2 <=> (y + 3)^2 = (2 - x + 2)*(2 + x - 2) <=> (y + 3)^2 = (4 - x)*x, acum (y + 3)^2 >= 0, pentru orice y, deci (4 - x)*x >= 0 <=> x € [0 ; 4].
Facem la fel si cu y: (x - 2)^2 = 4 - (y + 3)^2 <=> (x - 2)^2 = (- 1 - y)*(y + 5) <=> (- 1 - y)*(y + 5) >= 0 <=> y € [- 5 ; - 1]. Se observa ca x > y.
Daca ai intrebari, scrie in comentarii!
Deci, de obicei cand avem x^2 si y^2 putem incerca sa scrim suma ca doua patrate perfecte: x^2 + y^2 - 2*(2*x - 3*y) + 9 = x^2 - 4*x + 4 + y^2 + 6*y + 9 - 4 = 0 <=> (x - 2)^2 + (y + 3)^2 - 4 = 0, acum daca nu aveam acest - 4, problema deja era rezolvata - x = 2, si y = - 3(suma a doua patrate perfecte e 0, doar daca ambele sunt 0). Insa sa incercam sa exprimam pe x si y ca interval => (y + 3)^2 = 4 - (x - 2)^2 <=> (y + 3)^2 = (2 - x + 2)*(2 + x - 2) <=> (y + 3)^2 = (4 - x)*x, acum (y + 3)^2 >= 0, pentru orice y, deci (4 - x)*x >= 0 <=> x € [0 ; 4].
Facem la fel si cu y: (x - 2)^2 = 4 - (y + 3)^2 <=> (x - 2)^2 = (- 1 - y)*(y + 5) <=> (- 1 - y)*(y + 5) >= 0 <=> y € [- 5 ; - 1]. Se observa ca x > y.
Daca ai intrebari, scrie in comentarii!
Alte întrebări interesante
Matematică,
8 ani în urmă
Matematică,
8 ani în urmă
Istorie,
9 ani în urmă
Geografie,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă