Limba română, întrebare adresată de alexstoica18, 9 ani în urmă

comparati textele Lacul -Mihai Eminescu , Izvorul noptii - Lucian Blaga si Emotie de toamna - Nichita Stanescu din punct de vedere al versificaţiei

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de steligeo
108
"Lacul" are ritmul trohaic,Emotie de toamna are ritmul rupt de rigorile prozodice, iar Izvorul noptii nu are ritm.
Lacul are rima incrucisata, Emotie de toamna are sextina ( strofa cu sase versuri ) cu rima imperecheata, iar catrenul are rima incrucisata. Izvorul noptii nu are rima.
Lacul are masura versurilor de 8 silabe, Emotie de toamna  are masura inegala intre 7 la 15 silabe, iar Izvorul noptii nu are versurile grupate in strofe, masura fiind diferita de la un vers la altul.

steligeo: sa compari titlurile ?
alexstoica18: exact ca acele care mi le.ai rezolvat tu
alexstoica18: da
steligeo: stai ca iti rezolv imediat
alexstoica18: Ok...multumesc
steligeo: Lacul are titlul un substantiv simplu, comun, articulat care sugereaza cadrul feeric al naturii care este partasa la iubirea celor doi indragostiti. Lacul este un element ales de poet, dintre toate celelalte prezente in poezie, barca, nuferi, luna, trestii.
steligeo: Izvorul noptii , titlul este o metafora revelatorie care semnifica originea, locul din care izvoraste iubirea., adica din ochii frumosi ai persoanei indragite.
steligeo: Emotie de toamna este tot o metafora prin care eul liric sugereaza teama ca iubirea lui este in pragul destramarii."Emotie" semnifica trairea eului, iar "toamna' se refera la deprimarea eului liric fata de pierderea iubirii.
alexstoica18: Multumesc
steligeo: sa-ti fie de folos
Alte întrebări interesante