Biologie, întrebare adresată de sirbu02, 9 ani în urmă

comparatie intre ovogeneza si spermatogeneza....

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Sorina611
13
Pentru ovul: Procesul se desfășoară la nivelul foliculilor ovarieni, structuri care se află în număr de câteva sute de mii în interiorul ovarelor la naștere. Aceste formațiuni se dezvoltă o dată cu ovogonia (celula din care se formează ovulul). Inițial, ovogonia are un număr de 46 de cromozomi, este o celulă diploidă. Au loc diviziuni care fie păstrează numărul de cromozomi, fie îl reduce la jumătate. Ce e interesant e că înainte să fie eliberat din folicul, ovocitul începe o nouă diviziune, dar nu o termină integral numai dacă se va contopi cu spermatozoidul.

Pentru spermatozoid totul începe în lobulii testiculului, mai exact în tubii contorți care se află în acești lobuli. Odată formați, spermatozoizii vor fi transportați pe calea spermatică unde li se vor mai adăuga diferite lichide formate în unele glande anexate aparatului genital masculin, cum ar fi vezicula seminală, prostata sau glandele bulbo-uretrale. Aceste lichide ajută fie la hrănirea spermatozoizilor, fie la creșterea mobilității lor.

Sper că a fost suficient de complet răspunsul. Dacă mai ai nevoie de detalii, contactează-mă și voi încerca să te ajut. :)
Alte întrebări interesante