Limba română, întrebare adresată de elenadorinela0, 8 ani în urmă

Completati insusirile sufletesti folosind cuvinte din textulBroasca testosa cea fermecata:fiul cel mic - - - ,nora cea mica - - -

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Luminix
0
fiul cel mic - "nu-l trăgea inima a pleca în peţit." (era copilăros, nu se gândea la însurătoare), "Luă şi dânsul nişte haine, numai să nu zică nescine că nu s-a gătit, şi de cheltuială ce pe apă nu curge, şi plecă şi el, ştii, cam în dorul lelii. (modest, chibzuit, aiurit), "bălăcea cu nuiaua prin apă, şi făcea haz cum sare stropii de apă, când o lovea"(inocent, jucăuș), "...începu a cugeta..El era dus cu gândurile. Se uita şi nu mai vedea, tot da cu nuiaua în apă, şi nu ştia ce făcea.." (visător), "A doua zi iarăşi aşa făcu, fără să-i plesnească prin cap ceva, şi fără să-şi mai aducă aminte că plecase în peţit.
nora cea mica - "Zâna se purtă cu mare bunăcuviinţă, şi vorbi astfel încât robi toate inimile." (modestă, plăcută), "Oaspeţii nu-şi mai luau ochii de la dânsa şi urechile lor nu mai ascultau alte vorbe, decât vorbele ei, că mult erau cu lipici."(înțeleaptă, sfătoasă), " trase din naintea împăratului cu totul smerită şi se aşeză lângă soţiorul ei."(smerită, cuviincioasă), "Această împărăteasă cu rostul ei cel blajin, cu purtarea cea cumpătată, se făcu de o iubiră până şi cumnatele ei. Iară fiul împăratului, cu agerimea minţii lui, cu înţelepciunea cea firească şi cu poveţele împărătesei, soţia lui, domni în pace, în linişte şi în veselie toată viaţa lui."(blândă, iertătoare, înțeleaptă)
Alte întrebări interesante