Limba română, întrebare adresată de valeria391, 8 ani în urmă

compunere cu Începutul "într-o zi de primăvară" va rog frumos.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
19
  • INTRODUCERE - realizăm o mică descriere a cadrului natural, specificăm timpul, menționăm personajele care participă la acțiune și primele impresii despre tema aleasă.

    Într-o zi de primăvară, soarele strălucea puternic pe cerul limpede. Mingea de foc încălzea puternic pământul, care în urmă cu puțin timp, era amorțit de iarna năprasnică. Satul era din nou viu și vesel, bucurându-se de căldură.

  • CUPRINS - realizăm descrierea momentelor esențiale, în ordine cronoligică, iar în funcție de tipul compunerii, ne axăm pe descriere (compunere descriptivă) sau pe acțiune (compunere narativă).

     Două fetițe cu părul bălai priveau lebedele de pe lacul de lângă sat. Rândunelele își construiau cuibul sub streașina unei case, iar un băiețel mic culegea zambile colorate pentru mama sa. Un zgomot surd se auzea dintr-un tufiș de la marginea lacului. Cele două fetițe, curioase, au cercetat și au găsit un pui măricel și gri rănit. L-au luat cu grijă în brațe și s-au întreptat spre medicul veterinar. Biata făptură avea un ghimpe în aripă, iar veterinarul l-a vindecat și l-a îngrijit pe pui până a doua zi. Fetițele au fost foarte încântate că puiul s-a recuperat repede și este gata să se întoarcă în sălbăticie. Au pornit la drum și l-au lăsat la mal pe micuțul pui. El le-a privit lung pe fete, în semn de mulțumire și a pornit încet pe apa sclipitoare a lacului. Le privea apoi din depărtare.

  • ÎNCHEIERE -  o părere, o concluzie pe baza evenimentelor petrecute și descrise.

       Acea zi de primăvară nu va fi uitată niciodată de cele două fetițe, care au făcut o faptă bună ajutând o mică făptură aflată în dificultate.

Alte întrebări interesante