Limba română, întrebare adresată de viorel123498, 8 ani în urmă

Compunere de genul liric, argumentare, pastel. ​


viorel123498: mulțumesc frumos

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
6

╔═══❀════════════════════════════════❀═══╗

  •   Din punctul meu de vedere, poezia "Înserare" de Ștefan Octavian Iosif este o operă lirică în versuri, care aparține speciei pastel, datorită prezenței  numeroaselor procedee artistice, precum figurile de stil și imaginile artistice, care conturează tema naturii și sunt  folosite de către eul liric pentru a-și exprima gândurile, sentimentele, conturând un tablou deosebit din amurg.  

  •   În primul rând, tema poeziei este natura, care este întărită de motivele literare: „noaptea”, „Luceafărul”, „pace”. De asemenea, titlul poeziei este sugestiv, compus dintr-un substantiv comun nearticulat, „Înserare”, care indică mesajul pe care dorește eul liric să îl transmită cititorului, acela de a-l introduce în universul său artistic și de a-i reda propria sa viziunea asupra acestui moment deosebit din zi. Astfel, tema naturii îl îndeamnă pe cititor la contemplarea frumuseții tabloului amurgului, a trecerii treptate de la zi la noapte, inducând un sentiment de melancolie și pace.  

  •   În al doilea rând, prezența numeroaselor procedee artistice dau textului liric o plasticitate deosebită. Primul vers al poeziei, „S-a înserat.”, reprezintă o constatare a eului, urmată de descrierea treptată a peisajului de asfințit. Imaginea artistică vizuală și auditivă „Domol coboară turma de pe coastă,/Umplând cu larma de talange drumul” infățișează locul, coasta de pe care coboară turma gălăgioasă, care aduce zgomot și anunță venirea nopții în sat, după o zi lungă petrecută la păscut. Epitetul cromatic „Luceafărul în alba-i strălucire/Răsare sus…” sugerează, de asemenea, venirea nopții, acesta răsărind pe cerul întunecat și strălucind din ce în ce mai puternic, anunțând o noapte lungă și liniștită, ilustrată de metafora „noaptea-și cerne peste toate scrumul”.  Personificarea „Şi-atâta sfântă pace/Domneşte-acuma peste-ntreaga fire” marchează liniștea totală care se așterne peste întreg tabloul din natură, urmată de întunericul nemărginit al nopții, redat de metafora „sufletul aripile-şi desface/Ca să se piardă în nemărginire...”.  

  •    Modul de expunere specific speciei pastel este descrierea, oferind textului liric calitatea de tablou sugestiv al naturii. Se obține, astfel, un text expresiv  fiind folosite secvențe descriptive deosebite precum „ușor se-nalță fumul”, „domol coboară”, „dăruiesc văzduhului parfumul”, „cerne peste toate scrumul”, „alba-i strălucire”.  

  •    Elementele de prozodie sunt măsura de 11 silabe, ritmul iambic și rima îmbrățișată și încrucișată.  

  •     În concluzie, prin enunțarea argumentelor, poezia „Înserare” de Ștefan Octavian Iosif aparține genului liric și speciei pastel, fiind un tabloul din natură descris printr-o plasticitate remarcabilă.

╚═══❀════════════════════════════════❀═══╝


viorel123498: mulțumesc frumos
viorel123498: ce faci
Alte întrebări interesante