Limba română, întrebare adresată de serbubianca8, 9 ani în urmă

Compunere de max 2 pagini cu asemanari,si deosebiri intre lacul si Melancolie

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de marylleennaa
5
În poezia Lacul de Mihai Eminescu decorul este dispus in jurul lacului,acesta fiind elementul central. Faţă de Lacul care are o varietate de elemente de decor, Melancolie are un singur element,acesta fiind poteca. În poezia Lacul, momentul surprins este unul trist,eul liric şi-a aşteptat iubita, si-a imaginat-o dar aceasta nu a venit deoarece la Eminescu este o iubire neîmplinită, dorita la care viseaza.
Acesta îşi imagineaza un prototip de femeie, o dragoste rece,in timp ce la Tudor Arghezi este surprins un moment de nerăbdare, nehotărâre a eului liric, iubita vine dar nu stie daca îşi doreşte asta cu adevarat,simte o ezitare.
In poezia Lacul intalnim metafore, epitete: "singuratic" , "lin", "galbeni", "blandei", "albastru". Întâlnim asonante si aliteratii "sa sărim" , "langa lacul" ,o varietate de figuri de stil spre deosebire de poezia Melancolie unde figurile de stil folosite in descriere sunt in numar redus "soliara" ,"subţire".
Ambele poezii sunt clasice, una avand cinci strofe a cate patru versuri iar cealaltă trei strofe a cate patru versuri. Rima poeziei de Mihai EMINESCU este imperfectă iar masura este de 8 silabe. La cea scrisa de Arghezi, rima este încrucişată iar masurabeste asemenea acelei din poezia Lacul.
La Eminescu iubita nu-şi face aparitia, este absenta dar totusi o asteapta. Natura este într-o totala armonie cu starea de spirit a eului liric,uneori chiar acompaniindu-l, ajutandu-l sa uite, pare ca se asteapta ca iubita sa nu vina. Este înţelegator si îşi pastreaza calmul desi ar vrea sa o întâlnească,sa-i cunoasca trăsăturile. O iubire total diferita este la Tudor Arghezi,la care,iubita vine dar el este ca o dragoste trecuta,pe care nu si-o mai doreste. Acesta nu pune accent pe armonia dintre iubire si natura. Abia îşi fac prezenta cateva elemente cosmice "zare" si terestre "lacul".
La poezia Eminesciana tonul general folosit este liniştitor,incet,un ton care te calmează, te incanta,in starnsa legatura cu decorul natural. Formeaza o atmosfera placuta iar la Arghezi tonul folosit este mai alert, nai dinamic pare ca se intampla ceva neobişnuit dar care se domoleste odata cu apropierea iubitei,se calmează,foloseste o tonalitate mai joasa.
Ambele finaluri sunt triste. În poezia Lacul eul liric o asteapta in zadar,dar multumita de corului care il acompaniaza intelege ca suferă în zadar. Iar in poezia Melancolie finalul este trist deoarece eul liric nu doreste sa se întâlnească cu iubita dar totuşi aceasta vine,lucru care il umple de durere.
Anexe:

marylleennaa: nu lua in seama poza aia
Alte întrebări interesante