Matematică, întrebare adresată de anaa10, 8 ani în urmă

compunere frumoasa si lunga cu titlul De ziua nationala
va important. am nevoie chiar acum de ea


albatran: materie gresitta, dar asa ceva nu pot sa sterg , nici daca o puneai la educatie tehnologica sau la limba rusa/chineza

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de albatran
6
De Ziua Nationala ( zi instituita  prima dat la 1 dec 1990 -AM FOST ACOLO la prima defilare la Arcul de Triunmf) elevii de azi  nu stiu/ nu au chemare sa scrie nimic despre acesta zi, chiar daca intrebarea e pusa la materia gresita.Nici macar nu  se grabesc sa se documenteze.
Iar profesorii lor, inloc sa le povesteasca, sa ii duca la Arcul de Triumf, la Monumentul Eroului Necunoscut din Parcul Carol, la Mausolelul de la Marasesti, le dau sa fac referate sau compuneri.
Iar daca elevii sunt din un orasel mai mic , sa ii duca la monumentul din Primul Mondial ridicat in centrul mai fiecarui oras.
Iar daca sunt din vreun satuc sau margine de oras sa ii duca la biserica sa vada cum sunt scrisi pe peretii ei, saupe crucile din cimitir,  eroii cazuti in Primul Mondial,  pt ca stranepotii lor sa ii uite si poate sa nu stie ce aia ';'Treceti batalioane romane,Carpatii", " PE AICI NU SE TRECE" " .Aoleo,SarrailSarrail / Noi ne batem şi tu stai!"  "Imn eroilor" (cauta versurile..melodia o sa o auzi de cate orise depun coroane de flori de Ziua Nationala decatere oficialitatile vremelnice--iti spun eu inceputul "Presarati pe-a lor morminte ale laurilor foi ,spre a fi mai dulce somnul fericitilor eroi...  dezveliti tot adevarul si le spuneti tuturor cum murira fratii vostri ,pentru neam si tara lor"mai mult nu pot, imi dau lacrimile, serios vorbesc)
Elevii  romani care nu pot pune de la ei doua vorbe (ptca nu le-a spus nimeni) sau 2 ore de documentare cu niste simple cautari (Romania in Primul razboi Mondial , General Eremia Grigorescu, General Ion Dragalina, General Alexandru Averescu, Ecaterina Teodoroiu General Berthelot, Marasti,Marasesti, Oituz, marea Adunare nationala de la  Alba Iulia, (  'Noivrem sa ne unim cu TARA") Iuliu Maniu, Romania Dolodoaţă, Ferdinand Intregitorul, Regina Maria, nu  fregate sh de azi, importate din GB la o afacere in care 2 premieri au lipsit de la explicatii )  .Sau , pregatindu-sede BAC, elevii ar putea sa citeasca " Padurea spanzuratilor" De Liviu Rebeanu si " Ultima noaptede dragoste,, prima noapte de razboi" Camil Petrescu, macar capitolul " Ne-a acoperit pamantul lui Dumnezeu"

Elevii romani de astazi apeleaza la un site polonez, BRAINLY. Respect si Onoare  Poloniei ca are oameni si intelectuali capabili sa ajute si pe altii!Si care au facut si mentin  viabila o platforma pt.ca oameni din fiecare tara si din diverse tari sa isi impartaseasca stiinta comuna si cea specifica fiecarei natii.

 Compunere lunga si frumoasa o sa o faci tu la tema.Pentru ca dragostea de Patrie,  ca orice dragoste,  este personala,  nu poate fi luata cu 'copy-paste". Eu ti-am dat indiciile si ti-am spus e inseanmna pt MINE Ziua Nationala sice va insemna  pana voi muri , chiar daca Romania se va "reaseza'/va disparea inaintea sfarsitului vietii mele..Tu scrii ce stii sice simti TU.Daca nu stii sau nu simti prea multe, inseamna ca esti pregatita pt acea varianta de Europa multiculturala si supranationala, nu cea a  natiunilor. Este o  raspantie la care Europa chiar se afla astazi si la care generatia ta va avea un cuvant de spus asupra drumului ales.
Poate 1 Dec2017 o sa fie o zi frumoasa, poate o sa fie o parada militara frumoasa.Dar Romania nu s-a nascut usor,  n-a avut viata usoara nici dupa aceea , prezentul il vezi si tu cum e oricat de tanara ai fi, iar viitorul nu suna de loc bine.Asa ca eu unul NU POT face o compunere frumoasa despre o realitate dramatica.
Doamne ajuta,  vorba  marxistului!( era o vorba in doi peri din folclorul  ceausist)

albatran: compunerea mea scurta si frumoas ar fi fost asa...O Zi National care se tot schiomba inseamna o Natiune cam in bataia Vanturilor Reci ale istoriei. cand m0-am nascut eu ,in comunismul dejist, Ziua national era 23 August, cand Romania intorsese armele impotriva Germaniei Naziste. si cand totodat a inceput drumulde al autoritariosmul antonescian catrecel comunist.
albatran: Initial 23 August nu a fost o sarbatoare iubita, ptca amintea decaderea tariisub ocupatie ruseasca; parintiiimi povesteau, ptca mai era vie inmemoria colectiva, ce frumopserade precedeanta zi nationala, 10 mai zisa si ziua regelui, pt ca amintea de aducerae la tronul romaniei a dinastiei Hohenzolern, ce a inlocuit pe prea independentul Domn al Micii Uniri, Al Ioan I-ul , zis si Cuzaa voda
albatran: mai apoi,duapretragerea trupelor sovietice rusesti, eu crescand, 23 August a devenit prilejde omagiere aindependentei Ro si apoi, dince incemai mult a conducvatorului comunist Nicolae Ceausescu.totusi in anii buni ai socialismului , pe langa gretoasele ode aduse lumea se bucura de zile libere side concediile intrarte in perioada coapta a verii.Totusi ma cam agasau imnurile comunisto ceausiste gen " Partidul,Ceausescu , Romania"
albatran: cand avenit Lovilutia, pt 1990 nu am avut Zi Nationala in 23 august. numai eram comunisti.Cu toate tristele evenimente din martie 1990de al targu mures, tara scarta scarta totusimergea.Numai stiucine a prpus 1decembrieca Zi nationala. Pentru prima oara decand eram eu pe lume uramsac se defileze pesub arculde Triumf. Ceauswescu facea altundeva defilarile nu agerea un monument claditde regi.
albatran: Am chiulitde la serviciu si , pe al 11-30 aler gand si ergand sio luand metroul...ceausist, am ajuns la arculde Triumf erxact inainte de inceperea defilarii..eram multi ROMANI acolo
albatran: era frig si burnita,,ianintede primaninsoare,Armatstatea inca in uniformele vechi, ca al Locilitie, cu castidin Al Doilea Mondial.cand am auzit ca mars de defilare ' Treceti batalioane romane Carpatii" si apoi " Colindul Ardealului " ( Tu , Ardeal, tu, Ardeal , iti suntem osteni, templu sfant, templu sfant, Muntii Apuseni), am realizat ca in 1989 fusese RAZBOI IMPOTRIVA ROMANIEI, si pentru o clipa a Istoriei, iesisem invingatori.
albatran: acea clipa de vreo 20 de ani at recut.Azi respectivele marsuri, chiar si far cuvinte, par a nu mai fi considerate a avea un spirit european, pentru ca NU se mai canta indeschideerawe defilarii militare. Ziua nationala 1decembrie, cati ani se va mai sarbatori (concetatenii nostri maghiari o considera zide doliu) , va ramame in constiinta mea ca unul din putinele momentede DEMNITATE nationala si asumare a istoriei Romaniei, cu buine sau cu mai putin bune
albatran: 'Wrong or right, my country!". W.Churchill
Utilizator anonim: Da!
albatran: mersi si eu celor care au citit..si celor care au SIMTIT !
Alte întrebări interesante