Limba română, întrebare adresată de ale12310, 8 ani în urmă

compunere in genul liric la alegere

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Utilizator anonim
78
În opinia mea, opera literară ,, Emoție de toamnă" de Nichita Stănescu aparține genului liric, deoarece prezintă toate particularitățile specifice acestuia: exprimarea directă a stărilor și a sentimentelor, expresivitatea accentuată prin mijloace artistice inedite și structurarea in versuri.
În primul rând, poetul își exprimă direct sentimentele de tristețe și neliniște, generate de pierderea iubirii. Folosirea persoanelor I și a II-a la verbe și forme pronominale (,,acoperă", ,,mi" , ,,ca" , ,,mă tem" etc) sugerează prezenta unui monolog adresat prin care eul liric încercă o ultimă conexiune cu persoana iubită, cerandu-i să-i aline tristețea cu prezenta sa.
În al doilea rând, limbajul capătă valoare expresivă deosebită prin utilizarea figurilor de stil: metafora ,,iau cuvintele și le-nec în mare" subliniază purificarea cuvintelor, mai exact a sentimentelor. Metaforă ''să te ascunzi într-un ochi străin", surprinde starea eului liric cauzată de pierderea iubirii. Suferință extremă este atinsă prin folosirea metaforei ,,el o să se-nchidă cu-o frunză de pelin". Ele compun sugestive imagini artiști vizuale care emoționează cititorul. De asemenea, muzicalitatea versurilor dată de țină împerecheată imperfect (strofa 1) și încrucișată (strofa a 2-a), de măsură de 7-15 silabe și de ritmul trohaic, sporesc valoarea artistică a limbajului.
În concluzie, opera literară ar toate notele definitorii ale unui text liric.

ale12310: te rog compunere nu ce se povesteste intro carte
Utilizator anonim: Pai am făcut o compunere prin care am demonstrat că această poezie aparține genului liric.
Utilizator anonim: Ori tu vrei o poezie? Nu înțeleg
ale12310: nu imi trebuie poezie
ale12310: compunere in care sa povestesti ceva despre natura ce vrei!
Utilizator anonim: Dar tu vorbeai ceva de genul liric
Utilizator anonim: Raportează-mi răspunsul dacă crezi că nu este bun
ale12310: da
Alte întrebări interesante