compunere narativa cu titlul ,,Vizita" de minim 10 randuri
ajutoor repedee
Răspunsuri la întrebare
Era o zi frumoasa de vara . Eu si colegii mei urma sa plecam intr-o mica excursie impreuna cu doamna invatatoare . Aveam in program o vizita la "Muzeul Memorial Ion Creanga".
Trecand podul peste "Ozana cea limpede si frumos curgatoare", ajunsesem la Humulesti, localitate cunoscuta din "Amintiri din copilarie ", in prezent cartier al orasului Targu Neamt. Satul Humulesti, in care s-a nascut Ion Creanga , este un sat mare si vesel, impartit in trei parti, care se tin toate de una: Vatra Satului, Delenii si Bejenii , un sat vechi razasesc, intemeiat in toata puterea cuvantului cu gospodari tot unul si unul, cu flacai voinici si fete mandre .
Casele din Humulesti sunt mari si frumoase, iar in centru, la intersectia drumurilor, se afla biserica si scoala, in fata careia este statuia lui Ion Creanga , casa unde s-a nascut si a copilarit , construita in anul 1830 de catre Petre Ciubotariu, bunicul de tata al scriitorului . Casa a ramas mostenire din generatie in generatie . In 1944 Sofia Grigoriu (nascuta cu numele Creanga) doneaza casa Asociatiei Invatatorilor din Romania. Casa devine muzeu printr-un decret din 1959, dar s-a deschis in 1960 .
Ghidul ne-a povestit despre casa , ca este un tipic monument de arhitectura populara, construita din barne groase lutuite, are o prispa ingusta de lut si un acoperis larg . Interiorul este compus din doua incaperi: tinda, in care era odinioara gura cuptorului, si o odaie mare, dar joasa, cu trei ferestruici pe latura de rasarit si de miazazi, cu cuptorul dupa care "Nica" se ascundea cand se juca de-a mijoarca si stalpul hornului unde lega mama sa o sfara cu motocei la capat, de crapau matele jucandu-se cu ei ori cu prichiciul vetrei cel humuit . Interiorul mai cuprinde laita, de jur imprejurul camerei, acoperita cu laicere, cu cateva straie, opaitul, furca si roata de tors, vartelnita, masa la care a invatat Ionica buchiile cartii.
Pe masa sunt un bust al lui Ion Creanga si ceaslovul amintit in memoriile sale. In tinda casei este amenajata o expozitie cu operele marelui scriitor . In expozitie am vazut 14 lucrari de grafica realizate de plasticianul Eugen Taru, folosite la ilustrarea editiei din 1959 a volumului "Amintiri din copilarie".
Vizitand Muzeul Memorial Ion Creanga , ne-am amintit caracterizarea datorata lui Garabet Ibraileanu: " Creanga este un reprezentant perfect al sufletului romanesc intre popoare; al sufletului moldovean intre romani; al sufletului taranesc intre moldoveni; al sufletului omului de la munte intre taranii moldoveni"....
Coronita?