Limba română, întrebare adresată de delia6, 9 ani în urmă

Compuneti un scurt text in care sa descrieti un personaj istoric,folosind cuvintele urmatoare care au sens apromiat:viteaz,curajos,neinfricat indraznet.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de alionanicolaev
2
Ştefan cel Mare este un erou viteaz,curajos,neînfricat şi îndrăzneţ!Ştefan a fost din belşug înzestrat cu toate calităţile pentru plăsmuirea unor asemenea zări împărăteşti de largă respiraţie istorică. Nicio altă epocă sau moment din trecutul nostru nu ne dăruieşte un aşa de intens prilej de a simţi aroma măreţiei, pînă la care ar fi putut creşte istoria Ţării Moldovei. Ştefan al III-lea, numit şi Ştefan cel Mare s-a născut în 1433 la Borzeşti, şi a decedat în iulie 1504, la Suceava. Este fiul lui Bogdan al II-lea şi a domnit în Moldova între anii 1457 şi 1504. Era însuflețit de lucruri frumoase și mândru, pe lângă aceasta activ și strașnic în război. Și prin victoriile sale strălucite asupra numeroasei oști turcești și-a înscris numele în istoria eroilor mari; el s-a aratat curajos în primejdie, tare în nenorocire, modest în fericire, a fost obiectul mirării printre suverani și popoare, realizând fapte mai mari cu mijloace modeste.

alionanicolaev: ms de coroana..:)
Răspuns de milenuta2015
1
Caracterizarea lui Mihai Viteazul                  Fragmentul dat, din opera literara “Mihai Viteazul” de N. Balcescu, prezinta o parte din biografia unui personaj literar. Personajul principal, anuntat inca in titlu, este Mihai Viteazul. Ca personalitate istorica M. V. era cunoscut la fel ca si  Mihai  Bravul. El este personajul principal deoarece intreaga actiune depinde in totalitate de faptele sale.              Portretul fizic este realizat prin mijloace directe, de catre narator si de crudul rege Alexandru–Voda, cat si de popor. Naratorul a mentionat, la fel ca si poporul, frumusetea trupului sau, iar Alexandru – Voda, uratenia ca reflex al rautatii sufletesti, deoarece s-a inspaimantat de dragostea poporului, catre Mihai Viteazul, banul Craiovii. Mimica si gesticulatia personajului din text, este fara greseli si cu demnitate.             Vestimentatia se remarca prin bun gust si distinctie eleganta, aratand buna educatie a personajului. Mihai Viteazul poarta o mantie si straie de ostas.             Poporul il infiseaza ca pe razbunatorul mult dorit si asteptat, evidentiind demnitatea si istetimea sa, A.V. il considera un tradator si rebel si aratand dezaprobarea si neincrederea fata de el.                Naratorul insista asupra demnitatii personajului principal. Trasaturile interioare ale p. p. sunt : dragostea catre patrie, omenia cu cei de rand, sfatul cel drept si priceput si cuvantul sau bland si imbelsugat. Firea sa este darnica si statornica si increzatoare.           Textul m-a impresionat prin maestria scriitorului de a contura,prinputine mijloace artistice, un portret care ramane ca un exemplu de intelepciune si poate constitui un model bun de comportament pentru noi.            
Alte întrebări interesante