Limba română, întrebare adresată de MihaiVasilescu, 8 ani în urmă

Consideri ca un parinte ar trebui sa si orienteze copilul de mic spre o anumita meserie/domeniu?Argumenteaza

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de legislatie
11

Răspuns:

E un raspuns greu de dat. Nimeni nu e ideal, nici parintii, nici copiii. Deseori, parintii sunt prea subiectivi si nu pot sau nu stiu  cum sa aprecieze corect calitatile native ale copilului si ii sugereaza sau il obliga spre domenii pe care nu le poate stapani.

Problema este dificila si pentru sistemul de invatamant din toata lumea.

Viteza de schimbare a societatii e din ce in ce mai mare. Meseriile "clasice" dispar si sunt inlocuite cu altele despre care nici nu  gandim acum.

Daca acum 100 de ani se putea  transmite "mestesugul" din tata in fiu, acum este aproape exclus. De exemplu, palarier sau potcovar ( nici nu mai stim ce sunt acelea); in curand si sofer si multe altele. Si fiindca nu se poate prezice ce nevoi va avea societatea, copilul trebuie sa invete cum sa gadeasca, pentru a se putea adapta " din mers" si nu doar cum sa memoreze informatii.

Probabil  ca un parinte ar trebui sa fie capabil sa aprecieze cat mai aproape de realitate posibilitatile native ale copilului, dorintele si visurile lui si sa il  orienteze spre o forma de invatamant potrivita dar care sa nu fie limitanta si sa il ajute sa dezvolte ceea ce poate dezvolta.

Daca activitatea lui ulterioara - profesia -  nu va fi "in ton" cu posibilitatile si aspiratiile, viata de zi cu zi va fi mult prea stresanta si lipsita de satisfactii.

Asa ca orientarea spre "un domeniu" ar fi o optiune mai potrivita, lasand loc unor dezvoltari ulterioare.

Alte întrebări interesante