Limba română, întrebare adresată de AleAlexia1077, 8 ani în urmă

Consolidare 3. Transcrie pe doua coloane pronumele personale şi reflexive din textul dat şi precizeaza forma, persoana numărul şi cazul lor.
Pe la mijlocul lui octombrie , m-a cuprins însă din nou neliniştea. Cateva zile de ploaie şi ceata, vitrinele cu cărti proaspete , revistele literare care-şi reluau aparitia, toate má reîntorceau in vechea mea lume, imi redesteptau nostalgii şi ambiții amortite. În afară de scurtul interval de la inceputul primaverii, nu mai scrisesem aproape nirnic de foarte multă vreme. Eram obişnuit, până atunci să lucrez cel putin patru luni, iar în restul anului citearn, luar note, frecventam anumite cercuri, spectacole, intáineam o nouă prietenă sau mă despărțear de alta. Tráiser, cum se spune, o viaţă liberă, de artist tânăr. Ileana ma purtase, de la început, în altă lume, și dacă renuntaser, aproape fără să-mi dau seama, la atâtea obiceiuri şi legături, simteam după cele dintâi zile de toamná ploioasa pofta amăgitoare a scrisulul. Ştiam mal dinainte cât de cumplită este pentru mine această muncă. Ştiam că voi rămâne zile şi nopti de-a rândul închis în casă, măcinându-mi tinereţea, chinuindu-mă, veşnic nemulțumit de ceea ce scriam. Nu mai eram la prima carte şi cunoșteam toate etapele creației. (Mircea Eliade, Nunta in cer)​.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de AdinaZoican
5

Pe la mijlocul lui octombrie , m-a cuprins însă din nou neliniștea. Câteva zile de ploaie și ceata, vitrinele cu cărți proaspete , revistele literare care-și reluau apariția, toate mă reîntorceau in vechea mea lume, îmi redeșteptau nostalgii și ambiții amorțite. În afară de scurtul interval de la începutul primăverii, nu mai scrisesem aproape nimic de foarte multă vreme. Eram obișnuit, până atunci să lucrez cel puțin patru luni, iar în restul anului citeam, luam note, frecventam anumite cercuri, spectacole, întâlneam o nouă prietenă sau mă despărțeam de alta. Trăisem, cum se spune, o viață liberă, de artist tânăr. Ileana purtase, de la început, în altă lume, și dacă renunțasem, aproape fără să-mi dau seama, la atâtea obiceiuri și legături, simțeam după cele dintâi zile de toamnă ploioasa pofta amăgitoare a scrisului. Știam mai dinainte cât de cumplită este pentru mine această muncă. Știam că voi rămâne zile și nopți de-a rândul închis în casă, măcinându-mi tinerețea, chinuindu-, veșnic nemulțumit de ceea ce scriam. Nu mai eram la prima carte și cunoșteam toate etapele creației. (Mircea Eliade, Nunta in cer)​.

Pronume personal: mă, pentru mine,
Pronume reflexiv: m-, îmi, se, -mi, -mă


raicusimy83: sigur e corect ,par cam putine
Alte întrebări interesante