Geografie, întrebare adresată de AlexandrutaFrumoasa, 9 ani în urmă

Constanța:asezare, vecini, relief, ape, municipii, industrie, locuitori, ocupatii, zone (turism), constructii importante. va roooog ajutati-ma. dau coroana

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MindShift
15
1. Asezare: Constanța se află în județul cu același nume, în partea de sud-est a României. Se situează pe coasta Mării Negre, într-o zonă lagunară la est, deluroasă la nord și în partea centrală, și de câmpie la sud și vest. Orașul Constanța posedă o plajă proprie în lungime de 6 km
Relief 
2.Ape: 
O mare parte din suprafața municipiului este amplasată într-o arie lagunară, având lacul Siutghiol în nord și lacul Tăbăcăriei („Ghiolul Mic”) în nord-est. Constanța se află practic pe o insulă, municipiul fiind mărginit la nord și nord-vest de Canalul Poarta Albă-Midia Năvodari, la est de Marea Neagră, iar la sud și vest de Canalul Dunăre-Marea Neagră.
3. Municipi: 
(Constanța, Medgidia și Mangalia) și nouă orașe (BăneasaCernavodăEforieHârșovaMurfatlarNăvodariNegru VodăOvidiu și Techirghiol). În afară de zonele urbane, este compus și din 58 de comune. Are o populație de 684.082 locuitori și suprafață de 7.071,29 km², se află pe locul 5 după populație și pe locul 7 după suprafață între județele țării. Se învecinează cu Bulgariajudețul Călărașijudețul Ialomițajudețul Brăilajudețul Tulcea și Marea Neagră.
4.Industrie:

Constanța este un centru industrial, comercial și turistic de importanță națională. Aici se află cel mai mare port al României și cel de-al șaisprezecelea al Europei, în cadrul căruia funcționează șantierul naval, unul dintre cele mai mari după numărul vaselor construite și reparate.

Turismul devine o ramură de activitate economică importantă. Deși Constanța a fost deja promovată ca fiind o stațiune balneară de către regele Carol I, dezvoltarea industriei navale a avut drept efect micșorarea plajelor. Totuși, datorită plasării în apropierea localităților turistice, mulți oameni descoperă și vizitează monumentele din oraș. De asemenea, Constanța este un focar al comerțului și educației, acestea fiind de altfel aspecte importante ale economiei locale.

 În municipiu există și tunelul feroviar Anghel Saligny, care subtraversează Bulevardul 1 Mai (Șoseaua Mangaliei) și care e considerat monument istoric (1896-1900).Acesta a fost realizat imediat după construcția complexurilor Podul Regele Carol I, ce asigurau legătura cu Bucureștiul, și prin acestea trecea celebrul Orient Express, înainte de a sosi în portul Constanța, unde pasagerii se îmbarcau pentru ultima etapă a călătoriei, Constanța- Constantinopol (Istanbul). Acest tren a tranzitat Constanța între 1895 și 1914.

Mai înainte de acesta, în 1860, pe teritoriul județului Constanța a intrat în funcțiune linia de cale ferată Constanța-Cernavodă (Köstence-Boğazköy), fiind prima linie ferată din partea europeană a Imperiului Otoman

Zone Turism: 

1.Acvariul din Constanța

2.Muzeul de Istorie Națională și Arheologie

3.Farul Genovez

4. Muzeul Marinei Române

5.Moscheea Carol

6.Edificiul Roman cu Mozaic


AlexandrutaFrumoasa: ms mult. o sa-ti dau coroana cand am sa pot
MindShift: Bine, Multumesc!
Alte întrebări interesante